Wykonanie
Chāshū to japoński
boczek glazurowany. Ma głęboki smak i zupełnie nie czuć w nim tłuszczu. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.1200 g
surowego boczku350 ml
wody200 ml ciemnego
sosu sojowego100 ml mirin (słodka sake)1
porBoczek kroimy na dwa lub cztery kawałki.
Mięso obsmażamy na patelni (w szczególności od strony skóry). Do głębokiego garnka wlewamy
sos sojowy,
wodę, mirin i dodajemy
pora (technika krojenia julienne). Dokładnie mieszamy. Przesmażone kawałki
mięsa układamy w garnku z mieszaniną. Doprowadzamy mieszaninę do wrzenia po czym zmniejszamy ogień.
Boczek gotujemy na wolnym ogniu przez około 3-4 godziny (albo do momentu aż mieszanina nie
zrobi się gęsta). Co jakiś czas należy polewać wystającą część
boczku mieszaniną.
Mięso kroimy po ostygnięciu. Chāshū to nieodłączny dodatek do dań z
makaronem rāmen . Kawałki
mięsa można też jeść z
ryżem i robić z nim kanapki.
