Wykonanie
Cukinia w takiej formie jak dziś króluje na stołach dopiero kilkadziesiąt lat. Wraz z
pomidorami przyjechała z Ameryki. Włosi wyselekcjonowali współczesne odmiany i włączyli na stałe do swojego jadłospisu. Pieczona, smażona czy gotowana zawsze smakuje wybornie. Nadaje się też do przyrządzania placków.Placki z
cukinią – przepis:średnia zielona
cukinia150-200 g
mąki (w zależności od soczystości
cukinii)3
jajkapół łyżeczki
soliczubata łyżka
tymiankuCukinię trzemy na tarce (tarka grubsze
łezki). W misce rozrabiamy
jajka z
solą i
tymiankiem, a następnie dodajemy przesianą
mąkę i dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy startą
cukinię i ponownie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię wylewamy placki o wielkości 6-7 centymetrów i smażymy przez kilka minut. Placki możemy podać udekorowane
jogurtem bałkańskim z dodatkiem
czosnku, pieczonymi
pieczarkami i ulubionymi świeżymi
ziołami.
