Wykonanie
Dawno, dawno temu zajadałam się nimi zrobionymi przez moją babcię. Przyznaję, iż sama robiłam je tylko kilka
razy, nie wiem
czemu gdyż są bajecznie proste.Mówię tutaj o andrutach. Jednym z nadzień często używanych do zrobienia
andruta jest
mleko kandyzowane, nie
będę jednak go dzisiaj używać do mojego
wafla. Dzisiaj robię masę
czekoladową, która jest super pyszna. Po jednym kawałku takiego
andruta Wasze samopoczucie będzie superowe :-)
AndrutSkładniki:
1
wafel25 dkg
cukru kryształu12,5 dkg
margaryny np.
Palmy10 dkg
kakao1/2 litra
śmietany 30%Przygotowanie:
Do garnka najpierw włożyć
margarynę, przesiane
kakao, i
cukier. Wymieszać. Wlać
śmietanę. I znów razem lekko wymieszać.Włożyć na mały ogień i gotować przez 40 minut od czasu do czasu mieszając.W ciągu tego czasu masa powinna zgęstnieć. Gdy gotowa należy ją wystudzić.
Wafla kładziemy małą kratką do dołu i smarujemy stronę z dużą kratą. Nakrywamy kolejnym
waflem. Powtarzamy czynność do posmarowania wszystkich
wafli ( z wyjątkiem góry ostatniego).Na koniec na
andrut kładziemy małą deseczkę i obciążamy np. opakowaniem
cukru na 30 minut, aby
andruty się skleiły. Smacznego!