ßßß
Składniki:
4 duże papryki, może to być papryka czerwona, zielona, żółta lub pomarańczowa4 łyżki pesto2 łyżki ziaren słonecznika4 łyżki oliwy z oliwek4 kromki bagietki lub bułki grahamkiser Camembertpieprz gruboziarnistyZaczynamy od umycia papryki, przekrojenia jej i usunięcia gniazd nasiennych. Tak gotową paprykę smarujemy oliwą z oliwek i wkładamy pod grill na około 10 min w temperaturze 180 C stopni.W czasie gdy papryka Nam się grilluje, w małym garnku lub na patelni prażymy słonecznik przez około 30 sekund. Pamiętajmy aby ogień nie był zbyt wysoki, gdyż słonecznik jest łatwy do przypalenia a my zdecydowanie nie chcemy czuć smaku spalenizny w Naszym daniu. Słonecznik powinien mieć kolor lekko złocisty.
Teraz musimy zająć się Naszą bagietką albo innym dowolnym pieczywem, które zdecydowaliśmy się użyć. Ja osobiście jem pieczywo ciemne, i takowe też używam w tym przepisie. Pieczywo należy pokroić w plastry, i najprościej w świecie stostować. Jeżeli nie mamy tostera, można śmiało wykorzystać piekarnik albo włożyć pod grill z Naszą papryką.Teraz pozostało Nam tylko wymieszać w miseczce oliwę z oliwek razem z pesto. Moim faworytem jeżeli chodzi o pesto jest pesto czerwone, gdyż dla mnie ma ono bardziej słodki smak niż zielone.Wszystko co musimy teraz zrobić to odpowiednie ułożenie i udekorowanie składników na talerzu. Jako pierwszy na talerzu układamy tost, na niego około 4 plasterki sera Camembert, na który następnie kładziemy gorącą paprykę prosto z grilla. Wszystko polewamy Naszym pesto z oliwą z oliwek i posypujemy grubo zmielonym pieprzem i prażonym słonecznikiem. Ja zawsze serwuję moją paprykę z kilkoma liśćmi zielonej sałaty zmieszanymi z odrobiną pesto i słonecznikiem.Danie jest super proste a do tego smakuje naprawdę świetnie. Zapraszam Was do wypróbowania przepisu i czekam na Wasze opinie.Smacznego!Papryka grillowana z pesto