Wykonanie
Efektowna
sałatka … zdrowa … szybka w przyrządzeniu …idealna, jako przekąska na imprezę, lunch lub kolację.
Składniki na 2 porcje:1
awokado50 g
sera feta1/3 zielonego
ogórka7-10 sztuk zielonych
oliwek7- 10 sztuk czarnych
oliwek½
cebuli szalotki2-3 łyżki pikantnej
oliwyzioła prowansalskieWykonanie:
Awokado myjemy, kroimy wzdłuż na dwie części i usuwamy pestkę. Miąższ wyciągamy za pomocą łyżki, tak, aby nie uszkodzić łupiny, która posłuży nam za miseczkę do sałatki. Połowę
awokado kroimy w kostkę (drugą połowę możemy wykorzystać do innej sałatki, którą znajdziecie również na blogu).
Ogórek obieramy i kroimy na małe kawałki,
oliwki odsączamy z zalewy i również kroimy na mniejsze części.
Szalotkę obieramy i siekamy w piórka.Do miseczek z łupin
awokado układamy pokrojony w kostkę
ser feta oraz pozostałe składniki sałatki. Całość posypujemy
ziołami i skrapiamy pikantna
oliwą.Smacznego!