ßßß Cookit - przepis na Kalarepa marynowana na zimę do słoików- IDEALNA DO SAŁATEK

Kalarepa marynowana na zimę do słoików- IDEALNA DO SAŁATEK

nazwa

Wykonanie

Idealnym dodatkiem do sałatek z majonezemwarzywa marynowane, pokrojone w słupki. Ja tym razem wykorzystałam pyszną i zdrową kalarepkę.
Składniki:
1 kg kalarepy
3 dag soli
2 dag cukru
½ łyżeczki kwasku cytrynowego
Wykonanie:
Kalarepę oczyścić i pokroić w słupki . Obgotować 10 min następnie odcedzić i ułożyć w słojach. Zalać gorącą wodą z dodatkiem soli, cukru i kwasku. Pasteryzować na bardzo wolnym ogniu około godziny. Następnego dnia powtórzyć pasteryzowanie przez około pół godziny. Odstawić w chłodne ciemne miejsce.
Zobacz także:
Kalarepa nadziewana mięsem
Kalarepa z pieczarkami
Źródło:http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2013/08/kalarepa-marynowana-na-zime-do-soikow.html