ßßß
Kolejna niedziela i kolejne wspólne pieczenie w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie . Tym razem wyczarowaliśmy pissaladiere wg przepisu Diane Holuigue pochodzącego z „Księgi smaków Prowansji”. Spód tego dania to puszyste ciasto drożdżowe podobne do pizzy czy focaccii. Z kolei farsz to połączenie grubej warstwy duszonej, słodkiej cebuli ze słonymi filecikami anchois i czarnymi oliwkami. Fani tych ostatnich mogą darować sobie krojenie ich na krążki i ułożyć je w całości.SkładnikiCiasto:mąka pszenna, 205 gdrożdże instant, 5 gsól, 1/2 łyżeczkioliwa, 1 łyżkaletnia woda, 125 mlFarsz:cebula biała, 750 gczosnek, 3 ząbkioliwa, 40 mlzioła prowansalskie, 1 łyżeczkafileciki anchois, 60 gczarne oliwki, kilka sztukSposób przygotowaniaWszystkie składniki na ciasto połączyć. Masę wyrabiać przez 10 minut. Następnie posmarować oliwą, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do podwojenia objętości.W międzyczasie przygotować farsz: cebulę obrać i pokroić w piórka. Rozgrzać patelnię i wlać oliwę. Wrzucić cebulę i przyprawić ziołami. Dusić na wolnym ogniu około 40 minut, aż zmięknie i zmniejszy swoją objętość. Pod koniec przyprawić solą. Nie zbyt mocno, ponieważ anchois i oliwki są słone.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na niej ciasto rozwałkowane w koło lub prostokąt. Na wierzchu rozłożyć równomiernie cebulkę. Na niej położyć fileciki i oliwki pokrojone w krążki. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.Piekarnik rozgrzać do 240 stopni i ustawić na funkcję góra-dół. Pissaladiere piec przez 15-10 minut.
Razem ze mną piekli:Magda i Paweł z Marder & Marder ManufactureJustyna z Gotowanie i pieczenie – I love itDorota z Moje Małe CzarowanieIwona z Ivka w kuchniKinga z Małe KulinariaMarzena z Zacisze KuchenneIza ze Smaczna PyzaAgata z Kulinarne Przygody GatityMonika z Niezapomniane SmakiMałgosia ze Smaki AlzacjiDobrafka z Bona Apetita!Kasia z Baby do gardówMałgosia Po prostu Marghehttp://meizitangbuy.mydatingclub.com/