ßßß
Do tego rodzaju pieczywa można dodać rozmaite dodatki.Ja, ze względu na moich wybrednych milusińskich, nie dodałam żadnych.Doskonale sprawdzą się jednak: rozmaryn, oliwki, czy suszone pomidory.
Focaccia to bardzo uniwersalne pieczywo, choć jak wiadomo z włoskimi korzeniami:)Ja często podaję je jako dodatek do zup.Świetnie sprawdzi się jako przystawka przed obiadem lub kolacją,choć chyba najlepiej smakuje sama, z pyszną oliwą z dodatkiem balsamico.Pozdrawiam,Asia
Składniki:700 g mąki pszennej100 ml oliwy z oliwek450 ml ciepłej wody1 opakowanie (7g) drożdży instant2 łyżeczki soliDodatkowo (po wyrośnięciu ciasta):2 łyżki oliwy z oliwek2 łyżki wody1 łyżeczka soliPrzygotowanie:Do miski wsypać mąkę, dodać oliwę, wodę, drożdże i sól.Ciasto zagniatać z pomocą robota kuchennego (końcówka - hak) przez ok. 5 minut.Ciasto przełożyć do naczynia wysmarowanego oliwą.Naczynie przykryć wilgotną ściereczką.Pozostawić do wyrośnięcia najlepiej na 2 godziny.2 godziny później…Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia.Ciasto przełożyć na blachę i równomiernie rozłożyć.W rozłożone ciasto wbić opuszki palców, tak, aby powstały małe wgłębienia.Pozostałą oliwę wymieszać z wodą i posmarować ciasto.Całość posypać solą.Pozostawić na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.Piec przez 20-25 minut (do złotego koloru) w piekarniku rozgrzanym do 225 stopni.Smacznego!P.S. Przepis: "Domowe Wypieki"