Wykonanie
Po długiej przerwie udało mi się w końcu wygospodarować parę chwil na nowy wpis.Wyjątkowo pyszny:)Domowa, pachnąca, puszysta i pyszna FOCACCIA.Przepis bardzo prosty, choć wymaga cierpliwości.Polecam bardzo!P.S.
Kasiu - specjalnie dla Ciebie:)
Do tego rodzaju
pieczywa można dodać rozmaite dodatki.Ja, ze względu na moich wybrednych milusińskich, nie dodałam żadnych.Doskonale sprawdzą się jednak:
rozmaryn,
oliwki, czy
suszone pomidory.
Focaccia to bardzo uniwersalne
pieczywo, choć jak wiadomo z włoskimi korzeniami:)Ja często podaję je jako dodatek do zup.Świetnie sprawdzi się jako przystawka przed obiadem lub kolacją,choć chyba najlepiej smakuje sama, z pyszną
oliwą z dodatkiem balsamico.Pozdrawiam,
AsiaSkładniki:700 g
mąki pszennej100 ml
oliwy z oliwek450 ml ciepłej
wody1 opakowanie (7g)
drożdży instant2 łyżeczki
soliDodatkowo (po wyrośnięciu ciasta):2 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżki
wody1 łyżeczka
soliPrzygotowanie:Do miski wsypać
mąkę, dodać
oliwę,
wodę,
drożdże i
sól.Ciasto zagniatać z pomocą robota kuchennego (końcówka - hak) przez ok. 5 minut.Ciasto przełożyć do naczynia wysmarowanego
oliwą.Naczynie przykryć wilgotną ściereczką.Pozostawić do wyrośnięcia najlepiej na 2 godziny.2 godziny później…Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia.Ciasto przełożyć na blachę i równomiernie rozłożyć.W rozłożone ciasto wbić opuszki palców, tak, aby powstały małe wgłębienia.Pozostałą
oliwę wymieszać z
wodą i posmarować ciasto.Całość posypać
solą.Pozostawić na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.Piec przez 20-25 minut (do złotego koloru) w piekarniku rozgrzanym do 225 stopni.Smacznego!P.S. Przepis: "Domowe Wypieki"