Wykonanie
            Poniedziałek, Wrzesień 29, 2014, 21:13
 Banalna
Banalna i do tego błyskawiczna zupa, w której skład wchodzi zaledwie kilka składników, jest jednocześnie lekka co sycąca. Jej główny składnik, którym jest 
masło orzechowe nadaje jej kremowej konsystencji, a 
ostre papryczki Jalapeño dodają jej rozgrzewającego charakteru.Ostatnio wzięło mnie na zupy, ale to chyba przez jesień i coraz chłodniejsze dni. Rozkoszuję się ich ciepłem, konsystencją, lekką strukturą i cudownym smakiem. Kocham zupy, szczególnie te nietypowe, o specyficznych, nowych smakach, pełne składników, na ostro, na słodko. To moje ulubione potrawy na tę 
porę roku. Ostatnio sięgnęłam po ponoć dietetyczny przepis na nigeryjską zupę 
orzechową, opartą na 
maślę orzechowym i nie żałuję. Jej zrobienie zajęło mi niecałą godzinę, a efekt przeszedł moje oczekiwania. Pyszności! :)(porcja na 4 osoby)Składniki:4 szklanki 
wody2 
kostki rosołowe drobiowe (1 kostka/0,5 litra 
wody)6 łyżek kremowego 
masła orzechowego1/2 szklanki pokrojonej w paski 
zielonej papryki1/2 szklanki posiekanej 
cebuli1/2 łyżeczki zielonej pokruszonej papryczki JalapeñoPrzygotowanie:W garnku wymieszać 
wodę z kostkami rosołowymi i Jalapeño. Podgrzewać, mieszając do połączenia się składników. Doprowadzić do wrzenia.Wrzucić do 
bulionu pokrojoną 
paprykę i 
cebulę. Ogień znacznie zmniejszyć, naczynie przykryć pokrywką i gotować do momentu aż 
papryka zmięknie (około 10 minut).Przykręcić ogień do minimum, dodać 
masło orzechowe i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Podawać na ciepło.

Zupa jest wspaniała. 
Banalna, a jednak dzięki 
masłu orzechowemu jest wyśmienita, lekko pikantna i wyjątkowo sycąca. Idealna na chłodne popołudnie. Rozgrzewa i poprawia nastrój. Pychota! :D