ßßß Cookit - przepis na Nigeryjska zupa orzechowa

Nigeryjska zupa orzechowa

nazwa

Wykonanie

Poniedziałek, Wrzesień 29, 2014, 21:13
Banalna i do tego błyskawiczna zupa, w której skład wchodzi zaledwie kilka składników, jest jednocześnie lekka co sycąca. Jej główny składnik, którym jest masło orzechowe nadaje jej kremowej konsystencji, a ostre papryczki Jalapeño dodają jej rozgrzewającego charakteru.
Ostatnio wzięło mnie na zupy, ale to chyba przez jesień i coraz chłodniejsze dni. Rozkoszuję się ich ciepłem, konsystencją, lekką strukturą i cudownym smakiem. Kocham zupy, szczególnie te nietypowe, o specyficznych, nowych smakach, pełne składników, na ostro, na słodko. To moje ulubione potrawy na tę porę roku. Ostatnio sięgnęłam po ponoć dietetyczny przepis na nigeryjską zupę orzechową, opartą na maślę orzechowym i nie żałuję. Jej zrobienie zajęło mi niecałą godzinę, a efekt przeszedł moje oczekiwania. Pyszności! :)
(porcja na 4 osoby)
Składniki:
4 szklanki wody
2 kostki rosołowe drobiowe (1 kostka/0,5 litra wody)
6 łyżek kremowego masła orzechowego
1/2 szklanki pokrojonej w paski zielonej papryki
1/2 szklanki posiekanej cebuli
1/2 łyżeczki zielonej pokruszonej papryczki Jalapeño
Przygotowanie:
W garnku wymieszać wodę z kostkami rosołowymi i Jalapeño. Podgrzewać, mieszając do połączenia się składników. Doprowadzić do wrzenia.
Wrzucić do bulionu pokrojoną paprykę i cebulę. Ogień znacznie zmniejszyć, naczynie przykryć pokrywką i gotować do momentu aż papryka zmięknie (około 10 minut).
Przykręcić ogień do minimum, dodać masło orzechowe i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Podawać na ciepło.
Zupa jest wspaniała. Banalna, a jednak dzięki masłu orzechowemu jest wyśmienita, lekko pikantna i wyjątkowo sycąca. Idealna na chłodne popołudnie. Rozgrzewa i poprawia nastrój. Pychota! :D
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/1_5_80_nigeryjska-zupa-orzechowa.html