Wykonanie
Poniedziałek, Wrzesień 29, 2014, 21:13
Banalna i do tego błyskawiczna zupa, w której skład wchodzi zaledwie kilka składników, jest jednocześnie lekka co sycąca. Jej główny składnik, którym jest
masło orzechowe nadaje jej kremowej konsystencji, a
ostre papryczki Jalapeño dodają jej rozgrzewającego charakteru.Ostatnio wzięło mnie na zupy, ale to chyba przez jesień i coraz chłodniejsze dni. Rozkoszuję się ich ciepłem, konsystencją, lekką strukturą i cudownym smakiem. Kocham zupy, szczególnie te nietypowe, o specyficznych, nowych smakach, pełne składników, na ostro, na słodko. To moje ulubione potrawy na tę
porę roku. Ostatnio sięgnęłam po ponoć dietetyczny przepis na nigeryjską zupę
orzechową, opartą na
maślę orzechowym i nie żałuję. Jej zrobienie zajęło mi niecałą godzinę, a efekt przeszedł moje oczekiwania. Pyszności! :)(porcja na 4 osoby)Składniki:4 szklanki
wody2
kostki rosołowe drobiowe (1 kostka/0,5 litra
wody)6 łyżek kremowego
masła orzechowego1/2 szklanki pokrojonej w paski
zielonej papryki1/2 szklanki posiekanej
cebuli1/2 łyżeczki zielonej pokruszonej papryczki JalapeñoPrzygotowanie:W garnku wymieszać
wodę z kostkami rosołowymi i Jalapeño. Podgrzewać, mieszając do połączenia się składników. Doprowadzić do wrzenia.Wrzucić do
bulionu pokrojoną
paprykę i
cebulę. Ogień znacznie zmniejszyć, naczynie przykryć pokrywką i gotować do momentu aż
papryka zmięknie (około 10 minut).Przykręcić ogień do minimum, dodać
masło orzechowe i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Podawać na ciepło.
Zupa jest wspaniała.
Banalna, a jednak dzięki
masłu orzechowemu jest wyśmienita, lekko pikantna i wyjątkowo sycąca. Idealna na chłodne popołudnie. Rozgrzewa i poprawia nastrój. Pychota! :D