ßßß Cookit - przepis na Misoshiru

Misoshiru

nazwa

Wykonanie

Misoshiru
Sobota, Sierpień 23, 2014, 12:47
Misoshiru to popularna w Japonii zupa wykonana z pasty ze sfermentowanej soi. Intensywna w smaku, słona, z dodatkiem alg morskich i serka tofu stanowi pożywne, lekki danie, idealne na przystawkę lub podczas zdrowej diety.
Miso to jedna z moich ulubionych zup. To też moja ulubiona przystawka w restauracji japońskiej. Gdy po raz pierwszy jej spróbowałam, miałam pewne wątpliwości, ale po drugim razie byłam przekonana, że jest pyszna! Do tego smaku z pewnością trzeba się przyzwyczaić, ale potem można ją jeść z prawdziwą przyjemnością. Składniki na tą potrawę można dostać w większości dużych supermarketów lub specjalistycznych sklepach z żywnością orientalną. Z czasem można ją urozmaicić grzybkami shitake lub innymi ulubionymi składnikami, pamiętając o podstawowej bazie z pasty miso i bulionu dashi.
Przepis pochodzi z dodatku do gazety: "Sushi & tempura i inne dania kuchni japońskiej", ale jest przeze mnie mocno zmodyfikowany, ze względu na to, że jest w niej kilka merytorycznych błędów.
Składniki:
1 litr wody
5 g suszonych alg morskich wakame*
3 łyżki pasty miso**
10 dag tofu
1/3 łyżeczki granulowanego bulionu dashi
50 ml sake
50 ml białego wina (u mnie półsłodkie)
prażony sezam
* w oryginalnym przepisie było 4 dag, co jest ilością stanowczo za dużą bo przeznaczoną na przynajmniej kilka litrów gotowego bulionu
** w przepisie było 4 łyżki, ale przy tej ilości bulion byłby za słony. Zmniejszyłam tą ilość do 3 łyżek. Jeżeli zupa nadal będzie słona można ją rozcieńczyć 0,5 szklanki - 1 szklanki czystej wody.
Przygotowanie:
Algi wakame zalać wodą, podgrzewać prawie do wrzenia. Tuż przed zagotowaniem wyjąć je z garnka.
Wywar zagotować, dodać miso i dashi. Gotować przez chwilkę, przyprawić sake i winem.
Do miseczek nakładać pokrojony w drobną kostkę ser tofu oraz ugotowane algi. Przygotowane składniki zalać bulionem misoshiru i posypać uprażonymi na suchej patelni ziarenkami sezamu.
Zupa jest przepyszna. Smaku nadaje jej zdecydowanie pasta miso, o lekko sojowym smaku (smak prawdziwego sosu sojowego). To doskonała odskocznia od codziennych, typowo polskich, czy europejskich zup z mięsem i warzywami. :)
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/1_5_66_misoshiru.html