Wykonanie
Pamiętam, że kilka lat temu miałam bzika na punkcie tego deseru, który znikał w zawrotnej prędkości. Potrafiłam robić, dwie, trzy porcje na dzień. Smak jest idealny, lekko letni, ale z intensywną kwaśną nutą
wiśni. Tym razem przygotowałam go dla moich gości.Przepis pochodzi z książki Jedno smaczne danie Reader's Digest.Składniki:500 g
wiśni, wydrylowanych100 g
cukru150 g
mąki pszennej, przesianej50 g
cukru pudru, przesianego100 g
masła pokrojonego w kostkę1/3 łyżeczki
cynamonu1 opakowanie
cukru waniliowegoPrzygotowanie:Ułożyć
wiśnie w czterech kokilkach do zapiekania lub w jednym naczyniu żaroodpornym (o średnicy około 23 cm)Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni. W średniej wielkości misce wymieszać widelcem
mąkę z
cukrem,
cynamonem i
cukrem waniliowym.. Dodać pokrojone w kostkę
masło, ucierać dalej widelcem, aż powstaną grudki ciasta. Jeszcze chwilę zagnieść czubkami palców i tak przygotowanym
ciastem posypać
wiśnie. Piec 20 minut,
potem wyłączyć gaz i pozostawić kokilki w cieple jeszcze przez 5 minut. Podawać zaraz w naczyniu w którym się deser zapiekał.

Deser jest wyśmienity, chrupiący z wierzchu i wilgotny,
owocowy w środku. Idealny na lato, kiedy
wiśnie dojrzewają na drzewach. Jest błyskiwiczny, a z pewnością podbije
serce niejednego!