ßßß Cookit - przepis na Chrupiący deser wiśniowy

Chrupiący deser wiśniowy

nazwa

Wykonanie

Pamiętam, że kilka lat temu miałam bzika na punkcie tego deseru, który znikał w zawrotnej prędkości. Potrafiłam robić, dwie, trzy porcje na dzień. Smak jest idealny, lekko letni, ale z intensywną kwaśną nutą wiśni. Tym razem przygotowałam go dla moich gości.
Przepis pochodzi z książki Jedno smaczne danie Reader's Digest.
Składniki:
500 g wiśni, wydrylowanych
100 g cukru
150 g mąki pszennej, przesianej
50 g cukru pudru, przesianego
100 g masła pokrojonego w kostkę
1/3 łyżeczki cynamonu
1 opakowanie cukru waniliowego
Przygotowanie:
Ułożyć wiśnie w czterech kokilkach do zapiekania lub w jednym naczyniu żaroodpornym (o średnicy około 23 cm)
Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni. W średniej wielkości misce wymieszać widelcem mąkę z cukrem, cynamonem i cukrem waniliowym.. Dodać pokrojone w kostkę masło, ucierać dalej widelcem, aż powstaną grudki ciasta. Jeszcze chwilę zagnieść czubkami palców i tak przygotowanym ciastem posypać wiśnie. Piec 20 minut, potem wyłączyć gaz i pozostawić kokilki w cieple jeszcze przez 5 minut. Podawać zaraz w naczyniu w którym się deser zapiekał.
Deser jest wyśmienity, chrupiący z wierzchu i wilgotny, owocowy w środku. Idealny na lato, kiedy wiśnie dojrzewają na drzewach. Jest błyskiwiczny, a z pewnością podbije serce niejednego!
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/1_5_50_chrupiacy-deser-wisniowy.html