ßßß Cookit - przepis na Anago nigiri

Anago nigiri

nazwa

Wykonanie

Ostatnio trafił mi się wspaniały prezent prosto znad morza. Tata był na wakacjach kilka dni temu i właśnie stamtąd przywiózł mi świeżutkiego morskiego węgorza, już uwędzonego. Długo nie musiałam się zastanawiać co z nim zrobić bo jako, że kocham sushi, od razu do głowy przyszło mi nigiri z węgorzem. Wspaniały smak tej ryby idealnie nadaje się tego typu potrawy, szczególnie, kiedy wcześniej podgrzejemy ją na sosie teriyaki. Jest wyśmienita!
Składniki:
1 szklanka ryżu do sushi
1 liść kombu
2 łyżki sosu do ryżu
1 liść nori
1 wędzony węgorz morski
2 łyżki sosu terijaki
marynowany imbir
wasabi
sos sojowy
Przygotowanie:
Ryż zalewamy wodą i pozostawiamy na minimum 30 minut. Po tym czasie wylewamy wodę i 6-7 krotnie płuczemy aż do przejaśnienia wody. Odcedzamy na cedzaku. Wsypujemy go garnka, zalewamy 1 szklanką wody i na wierzch kładziemy liść kombu dociskając do powierzchni. Ryż ustawiamy na mocnym gazie, przykrywamy pokrywką i czekamy aż woda się zagotuje. Po tym czasie (około 7 minut) przykręcamy gaz na minimum i gotujemy jeszcze 10 minut. Wyłączamy gaz i pozostawiamy ryż na 10 minut, nadal pod przykryciem.
Ryż wyłożyć do miski i zalać sosem do ryżu, delikatnie mieszając do połączenia się składników. Pozostawić do ostygnięcia pod wilgotną ściereczką.
Z ryby ściągnąć skórę i odciąć mięso od kości - powstaną dwa filety. Powyciągać ości. Przekroić filet wzdłuż na dwie równe części, a potem każdą z nich na kawałki o długości około 4 cm.
Do rondelka wlać sos teriyaki i na małym ogniu podgrzewać na nim kawałki węgorza (nie smażyć!) z obu stron.
Liść nori pociąć na paski o grubości około 0,5 cm.
Zamoczonymi w zimnej wodzie palcami brać niewielką kulkę ryżu i ugniatać w dłoniach do powstania rulonika o równym kształcie. Nakładać na wierzch kawałek węgorza posmarowany od spodu wasabi i zawijać paskiem nori w poprzek (jak widać na zdjęciu).
Podawać z wasabi i imbirem. Sos sojowy nie jest konieczny, gdyż węgorz podgrzewany był na słonym sosie teriyaki.
Gotowe!
Choć nigiri nie należy do mojego ulubionego rodzaju sushi, ten z węgorzem jest chyba wyjątkiem. Przyrządzone w ten sposób danie jest proste, a zarazem orientalne. To idealny pomysł na wypróbowanie węgorza. Przed podaniem polecam jednak dobrze powyciągać ości bo ile kręgosłup z kośćmi odchodzi ładnie, tak ości są prawdziwym koszmarem, a nikt by nie chciał sushi z dodatkiem. :)
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/1_5_35_anago-nigiri.html