Wykonanie
Sezon na
lody uważam za rozpoczęty! :D Ostatnio pogoda nas nie rozpieszcza, ale stragany już uginają się od świeżych sezonowych produktów. Dziś więc wracam po długiej przerwie i startuje z jednym z bardziej wiosenno-letnich przepisów, bo na tapetę poszedł
RABARBAR! To chyba jeden z moich ulubionych
owoców i nie wyobrażam sobie czerwca bez jego wykorzystania w mojej kuchni. Jego kwaskowaty smak idealnie łączy się ze
słodyczą cukru, dając nam coś cudownego! Do produkcji tych
lodów użyłam
śmietanki kremówki, jak w większości przepisów, odmienne jest jednak jej zagęszczenie. Tym razem zrezygnowałam z
żółtek i zastąpiłam je
mąką ziemniaczaną, która doskonale się tu sprawdziła, nie zakrywając i nie zmieniając smaku
lodów. W najbliższej przyszłości mam zamiar jeszcze przetestować
lody na żółtkach i w zasadzie, chciałam poczekać aż sprawdzę, która wersja jest lepsza, ale
lody z tego przepisu wyszły tak dobre, że postanowiłam się nim podzielić od razu. To też doskonały przepis dla osób, które z różnych powodów nie jedzą
jajek.
Lody te są kremowe, delikatne, lekko kwaskowate i pyszne! Idealne na tą
porę roku.P.S. Podana ilość
cukru wydaje się duża, ale po zamrożeniu
lody tracą dużo
słodyczy, więc jest ona optymalna.Składniki:Masa lodowa:500 ml kremówki250 ml
mleka3 płaskie łyżeczki
mąki ziemniaczanej6 łyżek
cukru8g
cukru z
wanilią1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoMasa z
rabarbaru:400 g
rabarbaru po obraniu10 łyżek
cukru8 g
cukru z
waniliąPrzygotowanie:
Rabarbar umyć, obrać i pokroić na nieduże talarki. Wrzucić do rondla i zasypać
cukrem i
cukrem z
wanilią. Postawić na średnim ogniu i smażyć aż puści sok. Gotować aż całe dno pokryje się
sokiem i częściowo przykryje
rabarbar. Dodać ekstrakt i zamieszać. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 5 minut.
Rabarbar po tym czasie powinien się rozpadać i być miękki, ale zachowując swoją strukturę. Przykryć pokrywką i odstawić do ostygnięcia.Kremówkę i 2/3
mleka wlać do rondelka. Dodać
cukier i
cukier z
wanilią. Zagotować. W pozostałym
mleku rozpuścić
mąkę. Kiedy
śmietanka zacznie wrzeć, wlać
mąkę z
mlekiem i mieszać energicznie aż całość zgęstnieje. Przykryć i odstawić do stygnięcia.Kiedy
śmietanka ostygnie zdjąć kożuch (lub zmiksować go blenderem) i wstawić do lodówki na minimum kilka godzin.
Rabarbar również wstawić do lodówki.Ochłodzoną masę z kremówki wlać do maszynki do
lodów i postępować zgodnie z jej instrukcją. Kiedy
lody będą gotowe, przełożyć do pojemnika, dodać
rabarbar i wymieszać niedokładnie. Zamrozić. (Jeśli chcemy możemy
rabarbar wymieszać ze
śmietanką przed przelaniem go do maszynki - w ten sposób pozbędziemy się drobnych kryształków
lodu w
masie po zamarznięciu. Ja jednak lubię marmurkowy wygląd
lodów, więc mieszam
owoce już po wyjęciu z maszynki ;).