ßßß Cookit - przepis na Żabie udka z pastą z avocado

Żabie udka z pastą z avocado

nazwa

Wykonanie

Sobota, Styczeń 10, 2015, 18:15
Chrupiące żabie udka w lekkiej panierce podane z pastą z avocado i sera koziego. Mięso z żab jest bardzo delikatne i w smaku przypomina kurczaka lub królika, dlatego z powodzeniem nadaje się nawet dla najwybredniejszych osób.
Ostatnio podczas buszowania w makro na dziale z owocami morza, znalazłam po niskiej cenie opakowanie żabich udek. Przypomniałam sobie wtedy jeden z przepisów jaki widziałam na jeden z moich ulubionych stron kulinarnych i postanowiłam spróbować. :) Wyszło pysznie!
Przepis pochodzi ze strony kwestiasmaku.com.
Składniki:
Żabie udka:
500 g żabich udek
1/2 litra mleka
1/2 szklanki mąki
masło
oliwa
sól morska
Pasta z avocado:
2 miękkie avocado
2 łyżki serka koziego
3 łyżki soku z limonki
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
sól morska
pieprz
Przygotowanie:
Żabie udka rozmrozić i zalać mlekiem. Odstawić, najlepiej na całą noc.
Avocado obrać i pokroić. Wrzucić do blendera wraz z pozostałymi składnikami i zmiksować na gładką pastę.
Żabie udka odsączyć, osuszyć, posolić i oprószyć w mące. Na patelni roztopić masło z oliwą w jednakowej proporcji i smażyć udka partiami do koloru brązowego z obu stron.
Odsączyć na papierowych ręcznikach i podawać z pastą z avocado.
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/1_5_121_abie-udka-z-pasta-z-avocado.html