Wykonanie
Sobota, Styczeń 10, 2015, 18:15

Chrupiące
żabie udka w lekkiej panierce podane z pastą z
avocado i
sera koziego.
Mięso z żab jest bardzo delikatne i w smaku przypomina
kurczaka lub
królika, dlatego z powodzeniem nadaje się nawet dla najwybredniejszych osób.Ostatnio podczas buszowania w makro na dziale z
owocami morza, znalazłam po niskiej cenie opakowanie żabich udek. Przypomniałam sobie wtedy jeden z przepisów jaki widziałam na jeden z moich ulubionych stron kulinarnych i postanowiłam spróbować. :) Wyszło pysznie!Przepis pochodzi ze strony kwestiasmaku.com.Składniki:
Żabie udka:500 g żabich udek1/2 litra
mleka1/2 szklanki
mąkimasłooliwasól morskaPasta z
avocado:2 miękkie
avocado2 łyżki
serka koziego3 łyżki
soku z limonki2 łyżki
oliwy1 ząbek
czosnkusól morskapieprzPrzygotowanie:
Żabie udka rozmrozić i zalać
mlekiem. Odstawić, najlepiej na całą noc.
Avocado obrać i pokroić. Wrzucić do blendera wraz z pozostałymi składnikami i zmiksować na gładką pastę.
Żabie udka odsączyć, osuszyć, posolić i oprószyć w
mące. Na patelni roztopić
masło z
oliwą w jednakowej proporcji i smażyć udka partiami do koloru brązowego z obu stron.Odsączyć na papierowych ręcznikach i podawać z pastą z
avocado.