ßßß Cookit - przepis na Kurczak faszerowany fetą, natką pietruszki i suszonymi pomidorami

Kurczak faszerowany fetą, natką pietruszki i suszonymi pomidorami

nazwa

Wykonanie

Jeśli macie ochotę na szybki, pyszny i efektowny obiad, polecam kurczaka faszerowanego fetą, natką pietruszki oraz suszonymi pomidorami. Naprawdę niewiele pracy trzeba włożyć w przygotowanie tego posiłku, a efekt i tak będzie gwarantowany!
Potrzebujemy (na jednego kurczaka- z którego możemy otrzymać śmiało obiad dla 6-ciu osób! )
kurczaka powyżej 2 kg
jedno opakowanie sera feta (ja użyłam naszej polskiej "podróbki" czyli fetiny - bardzo słona i kremowa, idealna :)
jeden słoik suszonych pomidorów
3 ząbki czosnku
kilka kaparów
dwa pęczki natki pietruszki
świeżo zmielony pieprz kolorowy, przyprawa do kurczaka
Przygotowanie:
Kurczaka umyć, obsuszyć suchą ściereczką kuchenną lub ręcznikiem papierowym. Ząbki czosnku, natkę pietruszki oraz suszone pomidory posiekać - nie wylewać oliwy ze słoiczka. Czosnek, pomidory, kilkanaście sztuk kaparów i natkę pietruszki dodać do serka - wymieszać.
Kurczaka nadziać, wypełniając go dokładnie "po brzegi" - całym farszem. Tak nadzianego kurczaka z wierzchu należy potraktować oliwą, jaka została nam po pomidorkach - wmasowujemy w jego skrzydełka, udka i brzuszek trochę oleju i posypujemy odrobinę przyprawą do kurczaka, bądź inną naszą ulubioną mieszanką i koniecznie świeżo mielonym kolorowym pieprzem. Następnie przekuwamy skórę kurczaka wykałaczkami, tak aby nadzienie nie wypadło, a skórka skleiła się. Naczynie żaroodporne, w którym umieścimy kurczaka, również należy obsmarować oliwą o pomidorkach.
Następnie wstawiamy kurczaka w naczyniu żaroodpornym - z przykryciem do piekarnika na tyle godzin ile kilogramów waży sam kurczak. Mój ważył około 2,2 kg i upiekłam go w 2 h. Nastawiając piekarnik na 180 st. Celsjusza i włączając grzałki od góry i od dołu.
Należy pamiętać, że kluczowe w pieczeniu jest ostatnie pół godziny. Zdejmujemy wówczas pokrywę z kurczaka i pieczemy go dalej, by zezłocił się - możemy wtedy przełączyć piekarnik na termoobieg.
RADA: Ja te ostatnie pół godziny wykorzystałam również do zapieczenia ziemniaczków - które również skropiłam delikatnie oliwą z pomidorków.
Jak widać na zdjęciu powyżej wykałaczki tylko częściowo pomogły :) ale farsz został na swoim miejscu ;-)
Bardzo pomocne do pokrojenia takiego kurczaka są specjalne nożyce, które poradzą sobie nawet z grubymi kośćmi kurczaka - lub innego ptactwa ;-)
SMACZNEGO :)
Tags: kurczak faszerowany,suszone pomidory,czosnek,kapary,pomidory,natka pietruszki,pieczony,faszerowany,nadziany,ser feta,ser
nast. »
Dodaj komentarz
Źródło:http://krewetka.info/mieso/kurczak/48-kurczak-faszerowany-feta-natka-pietruszki-i-suszonymi-pomidorami