Wykonanie

Jeśli macie ochotę na szybki, pyszny i efektowny obiad, polecam
kurczaka faszerowanego
fetą,
natką pietruszki oraz
suszonymi pomidorami. Naprawdę niewiele pracy trzeba włożyć w przygotowanie tego posiłku, a efekt i tak będzie gwarantowany!Potrzebujemy (na jednego
kurczaka- z którego możemy otrzymać śmiało obiad dla 6-ciu osób! )
kurczaka powyżej 2 kgjedno opakowanie
sera feta (ja użyłam naszej polskiej "
podróbki" czyli fetiny - bardzo słona i kremowa, idealna :)jeden słoik
suszonych pomidorów3 ząbki
czosnkukilka
kaparówdwa pęczki
natki pietruszkiświeżo zmielony
pieprz kolorowy,
przyprawa do kurczaka



Przygotowanie:
Kurczaka umyć, obsuszyć suchą ściereczką kuchenną lub ręcznikiem papierowym. Ząbki
czosnku,
natkę pietruszki oraz
suszone pomidory posiekać - nie wylewać
oliwy ze słoiczka.
Czosnek,
pomidory, kilkanaście sztuk
kaparów i
natkę pietruszki dodać do
serka - wymieszać.



Kurczaka nadziać, wypełniając go dokładnie "po brzegi" - całym farszem. Tak nadzianego
kurczaka z wierzchu należy potraktować
oliwą, jaka została nam po pomidorkach - wmasowujemy w jego skrzydełka, udka i brzuszek trochę
oleju i posypujemy odrobinę
przyprawą do kurczaka, bądź inną naszą ulubioną mieszanką i koniecznie świeżo mielonym
kolorowym pieprzem. Następnie przekuwamy skórę
kurczaka wykałaczkami, tak aby nadzienie nie wypadło, a skórka skleiła się. Naczynie żaroodporne, w którym umieścimy
kurczaka, również należy obsmarować
oliwą o pomidorkach.Następnie wstawiamy
kurczaka w naczyniu żaroodpornym - z przykryciem do piekarnika na tyle godzin ile kilogramów waży sam
kurczak. Mój ważył około 2,2 kg i upiekłam go w 2 h. Nastawiając piekarnik na 180 st. Celsjusza i włączając grzałki od góry i od dołu.Należy pamiętać, że kluczowe w pieczeniu jest ostatnie pół godziny. Zdejmujemy wówczas pokrywę z
kurczaka i pieczemy go dalej, by zezłocił się - możemy wtedy przełączyć piekarnik na termoobieg.RADA: Ja te ostatnie pół godziny wykorzystałam również do zapieczenia ziemniaczków - które również
skropiłam delikatnie
oliwą z
pomidorków.

Jak widać na zdjęciu powyżej wykałaczki tylko częściowo pomogły :) ale farsz został na swoim miejscu ;-)Bardzo pomocne do pokrojenia takiego
kurczaka są specjalne nożyce, które poradzą sobie nawet z grubymi kośćmi
kurczaka - lub innego
ptactwa ;-)



SMACZNEGO :)Tags:
kurczak faszerowany,
suszone pomidory,
czosnek,
kapary,
pomidory,
natka pietruszki,pieczony,faszerowany,nadziany,
ser feta,
sernast. »Dodaj komentarz