ßßß Cookit - przepis na Parafait z avocado i kiwi

Parafait z avocado i kiwi

nazwa

Wykonanie

Idealnym zwieńczeniem niedzielnego obiadu jest Parafait, czyli mrożony deser podawany w wysokim naczyniu z dodatkiem owoców i bitej śmietany.
Słodki, ale nie obłędnie, delikatny i wyrazisty. Schłodzony, a więc idealny na letnie popołudnia, łatwo dostępny również zimą.
Jest to deser warstwowy, na spodzie szklanki delikatny, kremowy mus z awokado, mus z serka waniliowego, pokrojone owoce kiwi i bita śmietana.
Obok możecie zobaczyć jak wyglada efekt końcowy.
Podoba się? To nie ma co tracić czasu tylko zabieramy się za przyrzadzanie!
Co potrzebujemy? (dla 4 osób)
Mus z awokado:
1 dojrzałe awokado
sok z połowy limonki
2 łyżki stołowe słodkiego, skondensowanego mleka
4 łyżki stołowe mleka kokosowego
Mus z serka:
300g serka homogenizowanego waniliowego
2 łyżki miodu (może być sztuczny)
Dodatkowo:
2 sztuki kiwi
bita śmietana
Przygotowanie:
Aby przygotować kremowy mus z awokado należy wykorzystać koniecznie dojrzały owoc. Łatwiej się zmiksuje, a jego konsystencja będzie bardzo delikatna. Do miksera wrzucamy awokado, mleko skondensowane i kokosowe, sok z 1/2 limonki. Miksujemy na gładki krem. Układamy pierwszą warstwę w 4 naczyniach. Aby przygotować drugą warstwę należy dokładnie wymieszać serek waniliowy z miodem lub znów wykorzystać mikser. Druga warstwa gotowa. Na koniec układamy pokrojone w grubszą kostkę owoce kiwi i wkładamy do lodówki na ok. 2 h przed zjedzeniem, aby deser był zimny. Tuż przed podaniem serwujemy ostatnią warstwę z bitej śmietany.
Rada:
W sklepach bardzo trudno dostać dojrzałe owoce awokado. Należy więc z kilku dniowym wyprzedzeniem zakupić taki owoc i pozostawić, by dojrzał. (Nie trzymamy awokado w lodówce). Aby awokado dojrzało szybciej należy trzymać je z jabłkami. Przyśpiesza to okres dojrzewania :)
SMACZNEGO! :)
Tags: Parafait z avocado,kiwi,Parafait z avocado i kiwi,deser z avocado krewetka,pyszny deser krewetka,deser z kiwi i avocado
« poprz.
Dodaj komentarz
Źródło:http://krewetka.info/deserek/19-parafait-z-avocado-i-kiwi