ßßß
Idealnym zwieńczeniem niedzielnego obiadu jest Parafait, czyli mrożony deser podawany w wysokim naczyniu z dodatkiem owoców i bitej śmietany.Słodki, ale nie obłędnie, delikatny i wyrazisty. Schłodzony, a więc idealny na letnie popołudnia, łatwo dostępny również zimą.Jest to deser warstwowy, na spodzie szklanki delikatny, kremowy mus z awokado, mus z serka waniliowego, pokrojone owoce kiwi i bita śmietana.Obok możecie zobaczyć jak wyglada efekt końcowy.Podoba się? To nie ma co tracić czasu tylko zabieramy się za przyrzadzanie!Co potrzebujemy? (dla 4 osób)Mus z awokado:1 dojrzałe awokadosok z połowy limonki2 łyżki stołowe słodkiego, skondensowanego mleka4 łyżki stołowe mleka kokosowegoMus z serka:300g serka homogenizowanego waniliowego2 łyżki miodu (może być sztuczny)Dodatkowo:2 sztuki kiwibita śmietanaPrzygotowanie:Aby przygotować kremowy mus z awokado należy wykorzystać koniecznie dojrzały owoc. Łatwiej się zmiksuje, a jego konsystencja będzie bardzo delikatna. Do miksera wrzucamy awokado, mleko skondensowane i kokosowe, sok z 1/2 limonki. Miksujemy na gładki krem. Układamy pierwszą warstwę w 4 naczyniach. Aby przygotować drugą warstwę należy dokładnie wymieszać serek waniliowy z miodem lub znów wykorzystać mikser. Druga warstwa gotowa. Na koniec układamy pokrojone w grubszą kostkę owoce kiwi i wkładamy do lodówki na ok. 2 h przed zjedzeniem, aby deser był zimny. Tuż przed podaniem serwujemy ostatnią warstwę z bitej śmietany.Rada:W sklepach bardzo trudno dostać dojrzałe owoce awokado. Należy więc z kilku dniowym wyprzedzeniem zakupić taki owoc i pozostawić, by dojrzał. (Nie trzymamy awokado w lodówce). Aby awokado dojrzało szybciej należy trzymać je z jabłkami. Przyśpiesza to okres dojrzewania :)


SMACZNEGO! :)Tags: Parafait z avocado,kiwi,Parafait z avocado i kiwi,deser z avocado krewetka,pyszny deser krewetka,deser z kiwi i avocado« poprz.Dodaj komentarz