Wykonanie
Idealnym zwieńczeniem niedzielnego obiadu jest Parafait, czyli mrożony deser podawany w wysokim naczyniu z dodatkiem
owoców i
bitej śmietany.Słodki, ale nie obłędnie, delikatny i wyrazisty. Schłodzony, a więc idealny na letnie popołudnia, łatwo dostępny również zimą.Jest to deser warstwowy, na spodzie szklanki delikatny, kremowy mus z
awokado, mus z
serka waniliowego, pokrojone
owoce kiwi i
bita śmietana.Obok możecie zobaczyć jak wyglada efekt końcowy.Podoba się? To nie ma co tracić czasu tylko zabieramy się za przyrzadzanie!Co potrzebujemy? (dla 4 osób)Mus z
awokado:1 dojrzałe
awokadosok z połowy
limonki2 łyżki stołowe słodkiego, skondensowanego
mleka4 łyżki stołowe
mleka kokosowegoMus z
serka:300g
serka homogenizowanego waniliowego2 łyżki
miodu (może być sztuczny)Dodatkowo:2 sztuki
kiwibita śmietanaPrzygotowanie:Aby przygotować kremowy mus z
awokado należy wykorzystać koniecznie dojrzały
owoc. Łatwiej się zmiksuje, a jego konsystencja będzie bardzo delikatna. Do miksera wrzucamy
awokado,
mleko skondensowane i
kokosowe, sok z 1/2
limonki. Miksujemy na gładki krem. Układamy pierwszą warstwę w 4 naczyniach. Aby przygotować drugą warstwę należy dokładnie wymieszać
serek waniliowy z
miodem lub znów wykorzystać mikser. Druga warstwa gotowa. Na koniec układamy pokrojone w grubszą kostkę
owoce kiwi i wkładamy do lodówki na ok. 2 h przed zjedzeniem, aby deser był zimny. Tuż przed podaniem serwujemy ostatnią warstwę z
bitej śmietany.Rada:W sklepach bardzo trudno dostać dojrzałe
owoce awokado. Należy więc z kilku dniowym wyprzedzeniem zakupić taki
owoc i pozostawić, by dojrzał. (Nie trzymamy
awokado w lodówce). Aby
awokado dojrzało szybciej należy trzymać je z
jabłkami. Przyśpiesza to okres dojrzewania :)
SMACZNEGO! :)Tags: Parafait z
avocado,
kiwi,Parafait z
avocado i
kiwi,deser z
avocado krewetka,pyszny deser
krewetka,deser z
kiwi i
avocado« poprz.Dodaj komentarz