ßßß Cookit - przepis na BRZOSKWINIE W LAWENDOWYM SYROPIE

BRZOSKWINIE W LAWENDOWYM SYROPIE

nazwa

Wykonanie

Bajeczny deser! Pachnące, gorące lato w „pigułce”!
Brzoskwinie uduszone w lekkim, lawendowym syropie z dodatkiem twarożku i orzeszków piniowych to danie wprost rozpływające się w ustach!
Bardzo gorąco polecam :)
Na podstawie przepisu z dodatku do niemieckiego magazynu kulinarnego Der Feinschmecker.
Składniki: (2-4 porcje)
2 duże brzoskwinie (średnio-dojrzałe)
2 łyżki delikatnej oliwy z oliwek
2 łyżki syropu z agawy
2 świeże kwiatostany lawendy
2 łyżki twarożku mascarpone
3-4 łyżki jogurtu naturalnego
1-2 łyżki uprażonych orzeszków piniowych
Uwaga:)
Mieszankę mascarpone i jogurtu naturalnego można z powodzeniem zastąpić polskim twarożkiem mielonym (takim jak na sernik), pod warunkiem, że nie jest bardzo kwaśny, a orzeszki piniowe – prażonymi płatkami migdałowymi. ;)
Wykonanie:
Brzoskwinie umyć, przeciąć na połowy i wyjąć pestki.
Na patelnię wlać oliwę i syrop z agawy. Lekko podgrzać. Włożyć brzoskwinie przecięciem do dołu, dodać kwiatostany lawendy i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 20 minut.
Po około 15 minutach delikatnie usunąć z owoców skórkę i polać je wytworzonym syropem. (Uwaga: Skórka pod wpływem temperatury schodzi z brzoskwiń dość łatwo, wystarczy ją lekko podważyć na brzegu a następnie po prostu ściągnąć. Trzeba tylko uważać aby się nie oparzyć.)
Gdy owoce się duszą przygotować twarożek. Mascarpone ubić mikserem z dodatkiem jogurtu na jednolity, dość gęsty krem.
Gorące brzoskwinie układać na talerzach, obok 2-3 łyżki twarożku. Całość posypać uprażonymi orzeszkami piniowymi i polać wytworzonym w czasie duszenie syropem lawendowym.
Smacznego :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2011/08/13/brzoskwinie-w-lawendowym-syropie