Wykonanie
Bajeczny deser! Pachnące, gorące lato w „pigułce”!
Brzoskwinie uduszone w lekkim, lawendowym
syropie z dodatkiem
twarożku i
orzeszków piniowych to danie wprost rozpływające się w ustach!Bardzo gorąco polecam :)Na podstawie przepisu z dodatku do niemieckiego magazynu kulinarnego Der Feinschmecker.Składniki: (2-4 porcje)2 duże
brzoskwinie (średnio-dojrzałe)2 łyżki delikatnej
oliwy z oliwek2 łyżki
syropu z agawy2 świeże kwiatostany lawendy2 łyżki
twarożku mascarpone3-4 łyżki
jogurtu naturalnego1-2 łyżki uprażonych
orzeszków piniowychUwaga:)Mieszankę
mascarpone i
jogurtu naturalnego można z powodzeniem zastąpić polskim
twarożkiem mielonym (takim jak na sernik), pod warunkiem, że nie jest bardzo kwaśny, a
orzeszki piniowe – prażonymi
płatkami migdałowymi. ;)
Wykonanie:
Brzoskwinie umyć, przeciąć na połowy i wyjąć pestki.Na patelnię wlać
oliwę i
syrop z agawy. Lekko podgrzać. Włożyć
brzoskwinie przecięciem do dołu, dodać kwiatostany lawendy i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 20 minut.Po około 15 minutach delikatnie usunąć z
owoców skórkę i polać je wytworzonym
syropem. (Uwaga: Skórka pod wpływem temperatury schodzi z
brzoskwiń dość łatwo, wystarczy ją lekko podważyć na brzegu a następnie po prostu ściągnąć. Trzeba tylko uważać aby się nie oparzyć.)Gdy
owoce się duszą przygotować
twarożek.
Mascarpone ubić mikserem z dodatkiem
jogurtu na jednolity, dość gęsty krem.Gorące
brzoskwinie układać na talerzach, obok 2-3 łyżki
twarożku. Całość posypać uprażonymi orzeszkami piniowymi i polać wytworzonym w czasie duszenie
syropem lawendowym.Smacznego :)