Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Przed świętami robiłam ponownie, w
sumie to już kolejny raz ,
cukier waniliowy. Wykonałam go jednak nową metodą i
powiem Wam, że jest lepsza a już na pewno równie dobra, jak poprzednia. Wykorzystujecie całe
laski wanilii, nie tylko wkładacie je dla zaromatyzowania
cukru .
Cukier waniliowy to świetny pomysł na prezent, ale też idealny dodatek do ciast , przeróżnych wypieków czy deserów.
Składniki:1 szklanka
cukru pudru1 szklanka
cukru kryształu3
laski waniliisłoik
Przygotowanie:
Cukry mieszamy.Laski kroimy na pół, wzdłuż, wykrawamy ziarenka i przekładamy razem z laskami do
cukru. Odstawiamy w zakręconym słoiku na tydzień- dwóch. Wstrząsając co drugi dzień, lub kiedy się nam o nim przypomni.Po tym czasie miksujemy aż do całkowitego rozdrobnienia lasek.
Cukier jest gotowy do użytku.W miarę zużywania
cukru można go dopełniać, pamiętając o wstrząsaniu słoikiem.Powiązane notki:
Cukier waniliowy do ciastEkstrakt
waniliowy – do ciast, deserów,
kawy, kremówSernik
waniliowy z polewą na WielkanocKremowy,
waniliowy, klasyczny – sernik z kratkąKarpatka z kremem – najlepszy przepis na ciasto parzone