Wykonanie
Zauważyliście, że maleńkie kolorowe torebeczki na sklepowych półkach, to wcale nie
cukier waniliowy, a
wanili n owy? To właśnie jest główny powód dla którego
cukier waniliowy od dawna robię sama. Nie zajmuje to dużo czasu, a i
wanilia w laskach wcale nie jest taka
droga, trzeba tylko poszukać w sklepach internetowych, czy nawet w serwisach aukcyjnych.Co tu dużo mówić, zróbcie, żeby się przekonać jak obłędnie pachnie Domowy
cukier waniliowy .
Składniki:Szklanka
cukru2
laski waniliiWykonanie:Do słoika wsypujemy
cukier, dodajemy
laski wanilii, zakręcamy i całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy,
cukier jest gotowy już po kilku dniach. Możemy wykorzystać
laski wanilii bez ziarenek (jeżeli ziarenka zużyliśmy do przygotowania jakiegoś deseru).Do słoika możemy sukcesywnie dosypywać
cukier, dokładać kolejne
laski wanilii i wyjmować te, które leżą w nim najdłużej.Jeżeli chcemy
mieć drobniutki
cukier- jak
cukier puder, to możemy zmielić go w młynku do
kawy.