Wykonanie
mar 27th Prawdziwy
cukier waniliowyDo domowych wypieków i deserów często dodajemy
cukier wanilinowy i zdążyliśmy się do niego przez wiele lat niebytności na rynku
wanilii tak przyzwyczaić, że często słowo „waniliowy” kojarzy nam się właśnie ze smakiem waniliny.Teraz możemy już wprowadzić do swojej kuchni, ciast i deserów aromat prawdziwej
wanilii i przygotować sobie w prosty i ekonomiczny sposób w domu prawdziwy
cukier waniliowy.
A zrobimy to używając:- 500g
cukru lub
cukru pudru,– jednej pełnej lub 2-3 pustych
lasek wanilii.Do szczelnego słoika lub innego pojemnika wsypujemy
cukier. Pełną
wanilię rozcinamy wzdłuż na dwa płaty i nożem wyskrobujemy znajdujące się w niej bardzo aromatyczne ziarenka, dodajemy je do
cukru, a pustą już
wanilię kroimy na kawałki ok 2 cm długości i również wkładamy do słoika. Wszystko mieszamy, szczelnie zakręcamy i odstawiamy na 2 tygodnie, aby
cukier nabrał intensywnego aromatu.Gdy z biegiem czasu będzie nam ubywało
cukru, możemy go uzupełniać stopniowo dosypując świeży w niewielkich ilościach, a co jakiś czas dorzucić „pustą”, zużytą do innych celów
wanilię.