Wykonanie
27 Flares Twitter 0 Facebook 27 27 27 27 Flares ×Pamiętam , że gdy byłam mała dziadek wieszał zawsze na choince
jabłka. U nas też od jakiegoś czasu na choince wiszą
owoce i
ciasteczka. W tym roku jest bardo „jadalna” ale inne przepisy już niebawem. Dziś skupmy się na tych cudeńkach, które są wyjątkowo łatwe do zrobienia, chociaż nie polecam pracować nad nimi z dziećmi – karmel jest bardzo gorący i może poparzyć – ja poparzyłam sobie czubek palca gdy chciałam nadać moim
jabłkom bardziej fantazyjny kształt, ot co zapomniałam sięZróbcie je są przepiękne. Ach, zapomniałabym o najważniejszym, dziś zobaczyłam czerwone krople pod choinką, byłam zdziwiona, zebrałam kleistą masę na palec, wącham, pachnie
cukrem, eureka! Lampki choinkowe topią karmel! Układajcie
jabłka z dala od tych świecących cudeniek

Sama jestem pod wrażeniem tego zdjęcia, wykonałam je wczoraj, gdy wieszałam
jabłka, takie dekoracje zrobione własnoręcznie nie zastąpią żadne bombki czy zawieszkiSkładniki:6 – 8 sztuk jak najmniejszych
jabłek z ogonkami ( moje wielkości
klementynek, mogą być mniejsze jest to nawet wskazane! )300 g
cukru ( 1 1/2 szklanki )1/2 łyżeczki czerwonego barwnika50 ml
wody ( 5-6 łyżek)dodatkowo:kolorowe tasiemkisilikonowa formarondel z gruby dnem

Przygotowanie
Jabłka myjemy i dokładnie osuszamy. Najlepiej zrobić to dużo wcześniej.Jeśli
jabłka nie mają ogonków wbijamy w nie cienkie patyczki do szaszłyków.W rondlu lub patelni z grubym umieszczamy
cukier, skrapiamy go
wodą i przykrywamy pokrywką.Po ok. 5 minutach, zacznie się topić i brązowieć, wtedy dodajemy barwnik ( najlepiej w paście lub proszku) i mieszamy.Gotujemy karmel aż zacznie bulgotać. Jeśli macie termometr powinien
mieć temp. ok. 165 stopni.
Jabłka oblewamy karmelem przy pomocy łyżki, trzymając za ogonki,będą miały znaczenie także przy dekoracji.Odstawiamy na silikonową matę do wyschnięcia.

Dekoracja:Zimne i twarde
jabłka obwiązujemy wstążkami, ja robię to tak : taśmę układam na macie, kładę
jabłko i wiążę ją na ogonku, u góry, obracam
jabłko o 180 stopni i powtarzam czynność – pamiętając o wiązaniu na ogonku – trzyma całość, następie formuję kokardę i zawieszkę wiążąc końce.GotowePowiązane notki:
Jabłka do szarlotki – prażone – w słoikach na zimęSurówka z
pora,
marchewki i
jabłka, tradycyjnaKorzenne maślane
ciasteczka świąteczne z lukrem królewskim na choinkęPraktyczne porady – domowy wyrób – święta tuż tuż…Nietypowe pyszne połączenie – pełnoziarniste naleśniki z czerwonym nadzieniem