Wykonanie
Marmolada z
jabłek to łatwy i niedrogi sposób, aby zatrzymać na dłużej smak jesieni. szara reneta idealnie nadaje się do gotowania a
marmolada szybko wychodzi bardzo gęsta i bardzo smaczna.Ten przysmak stanowi idealny dodatek do ciast,
ciasteczek i naleśników.

SKŁADNIKI :5 kg
jabłek szara reneta1 kg
cukru1 kg
cukru żelującego2 szklanki
wodyPRZYGOTOWANIE :
Jabłka myjemy i obieramy, kroimy w kawałki pozbywając się gniazd nasiennych. Przekładamy je do dużego garnka ( ja użyłam dwóch ) , zasypujemy
cukrem i podlewamy
wodą. Gotujemy na wolnym ogniu aż do zupełnego rozgotowania i odparowania soku, pamiętając aby cały czas mieszać.
Marmolada szybko przywiera do dna garnka.Rozgotowaną miazgę możemy przetrzeć przez sito, jednak ja tego nie robiłam.
Marmolada jest bardzo gęsta a kawałki
jabłek są prawie wcale nie wyczuwalne.Jeszcze ciepłą przekładamy do umytych słoiczków, zakręcamy i gotujemy w wodzie około 15 minut licząc czas od zagotowania się
wody.Teraz nasze słoiki z
marmoladą są gotowe do przechowywania.


