ßßß Cookit - przepis na Jabłka w czerwonym karmelu na choinkę (Święta)

Jabłka w czerwonym karmelu na choinkę (Święta)

Wykonanie

27 Flares Twitter 0 Facebook 27 27 27 27 Flares ×
Pamiętam , że gdy byłam mała dziadek wieszał zawsze na choince jabłka. U nas też od jakiegoś czasu na choince wiszą owoce i ciasteczka. W tym roku jest bardo „jadalna” ale inne przepisy już niebawem. Dziś skupmy się na tych cudeńkach, które są wyjątkowo łatwe do zrobienia, chociaż nie polecam pracować nad nimi z dziećmi – karmel jest bardzo gorący i może poparzyć – ja poparzyłam sobie czubek palca gdy chciałam nadać moim jabłkom bardziej fantazyjny kształt, ot co zapomniałam się
Zróbcie je są przepiękne. Ach, zapomniałabym o najważniejszym, dziś zobaczyłam czerwone krople pod choinką, byłam zdziwiona, zebrałam kleistą masę na palec, wącham, pachnie cukrem, eureka! Lampki choinkowe topią karmel! Układajcie jabłka z dala od tych świecących cudeniek
Sama jestem pod wrażeniem tego zdjęcia, wykonałam je wczoraj, gdy wieszałam jabłka, takie dekoracje zrobione własnoręcznie nie zastąpią żadne bombki czy zawieszki
Składniki:
6 – 8 sztuk jak najmniejszych jabłek z ogonkami ( moje wielkości klementynek, mogą być mniejsze jest to nawet wskazane! )
300 g cukru ( 1 1/2 szklanki )
1/2 łyżeczki czerwonego barwnika
50 ml wody ( 5-6 łyżek)
dodatkowo:
kolorowe tasiemki
silikonowa forma
rondel z gruby dnem
Przygotowanie
Jabłka myjemy i dokładnie osuszamy. Najlepiej zrobić to dużo wcześniej.
Jeśli jabłka nie mają ogonków wbijamy w nie cienkie patyczki do szaszłyków.
W rondlu lub patelni z grubym umieszczamy cukier, skrapiamy go wodą i przykrywamy pokrywką.
Po ok. 5 minutach, zacznie się topić i brązowieć, wtedy dodajemy barwnik ( najlepiej w paście lub proszku) i mieszamy.
Gotujemy karmel aż zacznie bulgotać. Jeśli macie termometr powinien mieć temp. ok. 165 stopni.
Jabłka oblewamy karmelem przy pomocy łyżki, trzymając za ogonki,będą miały znaczenie także przy dekoracji.
Odstawiamy na silikonową matę do wyschnięcia.
Dekoracja:
Zimne i twarde jabłka obwiązujemy wstążkami, ja robię to tak : taśmę układam na macie, kładę jabłko i wiążę ją na ogonku, u góry, obracam jabłko o 180 stopni i powtarzam czynność – pamiętając o wiązaniu na ogonku – trzyma całość, następie formuję kokardę i zawieszkę wiążąc końce.
Gotowe
Powiązane notki:
Jabłka do szarlotki – prażone – w słoikach na zimę
Surówka z pora, marchewki i jabłka, tradycyjna
Korzenne maślane ciasteczka świąteczne z lukrem królewskim na choinkę
Praktyczne porady – domowy wyrób – święta tuż tuż…
Nietypowe pyszne połączenie – pełnoziarniste naleśniki z czerwonym nadzieniem
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/12/12/jablka-w-czerwonym-karmelu-na-choinke-swieta