ßßß
Składniki:6 litrów płatków z dzikiej róży1 kg cukruPrzygotowanie:Płatki myjemy, wybierając zanieczyszczenia. Przy brudnych czynność należy powtórzyć.Płatki zasypujemy cukrem i odstawiamy na 2-3 godziny.Po tym czasie rozcieramy je tak aż puszczą sok.Smażymy w soku kilka godzin, aż będą miękkie a sok częściowo odparuje ( co najmniej o 1/3).Odstawiamy konfiturę do ostudzenia, najlepiej na całą noc.Konfitury pakujemy do słoiczków 1-1,5 cm od krawędzi wieczka.Pasteryzujemy 20 minut.Odstawiamy do góry dnem, zostawiamy do ostudzenia.Tak przygotowana konfitura jest świetnym dodatkiem do dżemów i przetworów – ja zrobiłam też konfiturę truskawkowo różaną, niesamowita w smaku, gęstą i pachnącą – będzie idealna do rogalików czy pączków. Róża to wdzięczny kwiat, o bardzo szerokim kuchennym zastosowaniu.Powiązane notki:Owsianka jogurtowa – płatki owsiane na latoOwocowa owsianka z konfiturą i syropem daktylowym na zdrowy początek dniaDomowe Musli – płatki śniadaniowe bakalioweDomowy wyrób : płatki musli z jabłkami i orzechamiSmażone nadziewane kopytka z mięsem