ßßß Cookit - przepis na Konfitura z płatków róż – płatki róży smażone w cukrze

Konfitura z płatków róż – płatki róży smażone w cukrze

Wykonanie

9 Flares Twitter 0 Facebook 9 9 9 9 Flares ×
Jak widzieliście udało mi się zebrać sporo płatków różanych, powędrowały więc do cukru i stały się pyszną, pachnąca konfiturą. Kilka rzeczy o których warto wspomnieć przy tego rodzaju : po pierwsze kwiaty muszą być niepryskane. Muszą być na prawdę dziko rosnące a nie z kwiaciarni. Przydomowa rabatka z pewnością się nada, jeśli nie rośnie zbyt blisko ulicy. Po drugie jeśli nie chcecie mieć podwójnej roboty płatki zrywajcie dokładnie, bez dna kielicha, strzepujcie zanieczyszczenia, jeśli ma wam ktoś w tym pomóc od razu poinformujcie tą osobę, zaoszczędzi późnej dużo czasu. Robota przy różach jest pachnąca i przyjemna. Tego nie można płatkom odmówić.
Składniki:
6 litrów płatków z dzikiej róży
1 kg cukru
Przygotowanie:
Płatki myjemy, wybierając zanieczyszczenia. Przy brudnych czynność należy powtórzyć.
Płatki zasypujemy cukrem i odstawiamy na 2-3 godziny.
Po tym czasie rozcieramy je tak aż puszczą sok.
Smażymy w soku kilka godzin, aż będą miękkie a sok częściowo odparuje ( co najmniej o 1/3).
Odstawiamy konfiturę do ostudzenia, najlepiej na całą noc.
Konfitury pakujemy do słoiczków 1-1,5 cm od krawędzi wieczka.
Pasteryzujemy 20 minut.
Odstawiamy do góry dnem, zostawiamy do ostudzenia.
Tak przygotowana konfitura jest świetnym dodatkiem do dżemów i przetworów – ja zrobiłam też konfiturę truskawkowo różaną, niesamowita w smaku, gęstą i pachnącą – będzie idealna do rogalików czy pączków. Róża to wdzięczny kwiat, o bardzo szerokim kuchennym zastosowaniu.
Powiązane notki:
Owsianka jogurtowa – płatki owsiane na lato
Owocowa owsianka z konfiturą i syropem daktylowym na zdrowy początek dnia
Domowe Muslipłatki śniadaniowe bakaliowe
Domowy wyrób : płatki musli z jabłkami i orzechami
Smażone nadziewane kopytka z mięsem
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/06/19/konfitura-z-platkow-roz-platki-rozy-smazone-w-cukrze