Wykonanie
9 Flares Twitter 0 Facebook 9 9 9 9 Flares ×Jak widzieliście udało mi się zebrać sporo
płatków różanych, powędrowały więc do
cukru i stały się pyszną, pachnąca
konfiturą. Kilka rzeczy o których warto wspomnieć przy tego rodzaju : po pierwsze kwiaty muszą być niepryskane. Muszą być na prawdę dziko rosnące a nie z kwiaciarni. Przydomowa rabatka z pewnością się nada, jeśli nie rośnie zbyt blisko ulicy. Po drugie jeśli nie chcecie
mieć podwójnej roboty
płatki zrywajcie dokładnie, bez dna kielicha, strzepujcie zanieczyszczenia, jeśli ma wam ktoś w tym pomóc od razu poinformujcie tą osobę, zaoszczędzi późnej dużo czasu. Robota przy różach jest pachnąca i przyjemna. Tego nie można płatkom odmówić.
Składniki:6 litrów
płatków z dzikiej róży1 kg
cukruPrzygotowanie:
Płatki myjemy, wybierając zanieczyszczenia. Przy brudnych czynność należy powtórzyć.
Płatki zasypujemy
cukrem i odstawiamy na 2-3 godziny.Po tym czasie rozcieramy je tak aż puszczą sok.Smażymy w soku kilka godzin, aż będą miękkie a sok częściowo odparuje ( co najmniej o 1/3).Odstawiamy
konfiturę do ostudzenia, najlepiej na całą noc.
Konfitury pakujemy do słoiczków 1-1,5 cm od krawędzi wieczka.Pasteryzujemy 20 minut.Odstawiamy do góry dnem, zostawiamy do ostudzenia.Tak przygotowana
konfitura jest świetnym dodatkiem do
dżemów i
przetworów – ja zrobiłam też
konfiturę truskawkowo różaną, niesamowita w smaku, gęstą i pachnącą – będzie idealna do rogalików czy pączków. Róża to wdzięczny kwiat, o bardzo szerokim kuchennym zastosowaniu.Powiązane notki:Owsianka jogurtowa –
płatki owsiane na latoOwocowa owsianka z
konfiturą i
syropem daktylowym na zdrowy początek dniaDomowe
Musli –
płatki śniadaniowe bakalioweDomowy wyrób :
płatki musli z
jabłkami i
orzechamiSmażone nadziewane kopytka z
mięsem