Wykonanie
PRZEPIS AUTORSKITę przekąskę robi mój mążNauczył się w rodzinnym domuNaprawdę ją lubię. Ja robię ciasto naleśnikowe, kroję
kiełbaskę, a Jacek smażyCiasto naleśnikowe:400 ml
mleka2
jajkaokoło 1,5 szklanki
mąki+ 1
kiełbasa – najlepiej taka „prosto od chłopa” (my mamy zawsze zapas od mojej teściowej)Ciasto naleśnikowe musi być trochę bardziej gęste niż normalnie, aby trzymało się na plasterku
kiełbaskiKiełbasę kroimy skośnie w cienkie długie plasterki. Pokrojoną wrzucamy do ciasta naleśnikowego. Wyławiamy dużą łyżką po plasterku z niewielką dodatkową ilością ciasta i smażymy jak placuszki na patelni z małą ilością
oliwy z oliwek. Najlepiej smakują z
ketchupem. Mówię Wam – mniam! Na zimno też są dobre i można je zabrać następnego dnia na lunch do pracy
Jutro przychodzą do nas znajomi, każda gospodyni przyniesie jakąś swoją potrawę, więc w niedzielę na pewno zdam Wam relację z pierwszej i zarazem ostatniej imprezy tego karnawału! Lepiej późno niż wcale