Wykonanie
Paluchy wiedźmy – „trochę” sine, „trochę” krzywe.. ale za to jakie smaczne! ;)Nie są idealne, bo puchną przy pieczeniu i
tracą kształt – na szczęście nie ma to dużego wpływu na smak ;)Składniki:200g
masła0,5 szklanki
cukru1,5 szklanki
mąki0,75 szklanki
mąki ryżowejszczypta
solipłatki migdałowe (lub całe
migdały bez skórki)m&m’s
barwnik spożywczy (opcjonalnie)nagrzej piec do 190 Cutrzyj
masło z
cukrem na puszystą masędodaj
mąki i
sól, dokładnie wymieszajjeśli masz
barwnik spożywczy – dodaj go**rozpłaszcz porcję ciasta i wciśnij w nią 3-4 m&m’s-y, uformuj tak, by ciasto wyglądało jak palec, z
migdała zrób paznokieć***gotowe palce układaj na wyłożonej papierem pergaminowym blaszcepiecz najpierw 5 minut w 190 C, następnie zmniejsz temperaturę do 160 C i piecz kolejne 10-15 minutSmacznego! :)*powyższy przepis pochodzi z tej strony http://www.notquitenigella.com/2009/10/29/shortbread-witchs-fingers/ (dodałam trochę więcej
mąki)**możliwe, że po dodaniu barwnika w płynie ciasto będzie trochę zbyt rzadkie – dodaj odrobinę
mąki, żeby uzyskać właściwą konsystencję***jeśli ciasto będzie kleiło się do rąk, wstaw je na kilka minut do zamrażarki lub na ok 10minut do lodówki