ßßß Cookit - przepis na Paluchy wiedźmy na słodko

Paluchy wiedźmy na słodko

nazwa

Wykonanie

Paluchy wiedźmy – „trochę” sine, „trochę” krzywe.. ale za to jakie smaczne! ;)
Nie są idealne, bo puchną przy pieczeniu i tracą kształt – na szczęście nie ma to dużego wpływu na smak ;)
Składniki:
200g masła
0,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki
0,75 szklanki mąki ryżowej
szczypta soli
płatki migdałowe (lub całe migdały bez skórki)
m&m’s
barwnik spożywczy (opcjonalnie)
nagrzej piec do 190 C
utrzyj masło z cukrem na puszystą masę
dodaj mąki i sól, dokładnie wymieszaj
jeśli masz barwnik spożywczy – dodaj go**
rozpłaszcz porcję ciasta i wciśnij w nią 3-4 m&m’s-y, uformuj tak, by ciasto wyglądało jak palec, z migdała zrób paznokieć***
gotowe palce układaj na wyłożonej papierem pergaminowym blaszce
piecz najpierw 5 minut w 190 C, następnie zmniejsz temperaturę do 160 C i piecz kolejne 10-15 minut
Smacznego! :)
*powyższy przepis pochodzi z tej strony http://www.notquitenigella.com/2009/10/29/shortbread-witchs-fingers/ (dodałam trochę więcej mąki)
**możliwe, że po dodaniu barwnika w płynie ciasto będzie trochę zbyt rzadkie – dodaj odrobinę mąki, żeby uzyskać właściwą konsystencję
***jeśli ciasto będzie kleiło się do rąk, wstaw je na kilka minut do zamrażarki lub na ok 10minut do lodówki
Źródło:http://sweetworldofs.pl/2012/10/14/paluchy-wiedzmy-na-slodko