Wykonanie
Raczej nie popadam w samozachwyt, ale
mózgi wyszły tak rewelacyjnie, że nie
mogę się nimi nie pochwalić :D Są superfajne :D :D :D…I’m not used to praise myself, but these brains are so great, I just can’t not brag about them :D They are supercool :D :D :DSkładniki:300g
białej czekolady1 szklanka
malin1-2
andruty (lub inne tego typu płaskie
wafelki)foremka silikonowa w kształcie mózgówpędzelek z
andrutów wytnij krążki w kształcie górnej części foremki (coś na kształt „pokrywki”)rozpuść
czekoladę (najlepiej na parze, żeby się nie przegrzała i nie powstały grudki)napełnij nią
mózgi do 3/4 wysokości i przy pomocy pędzelka pokryj ścianki, starając się uzykać równą warstwę, następnie wstaw do zamrażarkizmiksuj
maliny i przetrzyj przez sitko, by pozbyć się pestekdo
sosu malinowego dodaj łyżkę rozpuszczonej
czekolady i dokładnie wymieszajpokrywki z
andrutów posmaruj z jednej strony
czekoladąwyjmij foremkę z zamrażarki, napełnij ok 2 łyżkami
sosu malinowego (tak, żeby zostało miejsce na pokrywkę z
andruta)posmaruj górną część wewnętrznego brzegu każdej foremki odrobiną
czekolady – raz koło razu, pojedynczymi ruchami, żeby
czekolada nie wymieszała się z sosemteraz czas na „zamknięcie” sosu w mózgu – pokryj drugą stronę pokrywki
czekoladą, połóż na
sosie malinowym stroną posmarowaną wcześniej, lekko (!) dociśnij, delikatnie posmaruj wierzch
czekoladą tak, żeby nie było szpar, którymi mógłby uciec soswstaw do zamrażarki na ok 5 minut, następnie przełóż do lodówki na min 30 minutgotowe
mózgi wyjmij chwilę przed jedzeniem – najpierw podważ brzegi foremki nożem, następnie „poruszaj” delikatnie foremką w różne strony, żeby
czekolada odczepiła się od niej i dopiero wtedy, delikatnie wypychaj
mózgi pojedynczo na talerzSmacznego! :)*uważaj, żeby się nie zalać przy pierwszym kęsie ;)…Ingredients:300g white chocolate1 cup of raspberries1-2
very thin wafersbrain-shaped silicone
moldbrushcut round pieces of wafers in a shape of the top part of the brain molds (something that can become a „cover”)melt white chocolate
pour it to the molds to 3/4 of their hight and using the brush cover the rest of them – try to
make it even,
than put molds into freezerblend raspberries and
pour through the
sieve to get rid of the pipsadd a tablespoon of melted chocolate into raspberry sauce and mix them togethercover „wafer covers” with chocalate on one
sidetake the
mold out of the freezer, fill with about 2 tbsp raspberry sauce (so there is some room for the „wafer cover”)smear the edge of molds with chocolate (be careful so the chocolate won’t get into the sauce)now it’s
time to „close” the sauce in the brains – smear the other
side of „wafer cover” with chocolate and put it on raspberry sauce-filled brains, press a bit and carefully smear the top with some
more chocolate so there are no gapsput into a freezer for about 5 minutes,
than into the fridge for another 30 minutesget the brains out of the fridge just before serving – put a tip of a knife between chocolate brain and
mold,
than move the
mold a bit, so chocolate brain unstick and after that, gently, take it out of the moldsBon appetit! :)*be careful not to cover yourself with raspberry sauce while taking the first bite ;)