Wykonanie
Składniki:(Na 4 porcję)2 pojedyncze
piersi z kurczaka100g.
kaszy gryczanej (1 woreczek)1 średniej wielkości
marchewka100g. suszonych
śliwek(1/2 opakowania)2 łyżki
masła1 szklanka rosołu lub
bulionu drobiowegosól,
pieprzPrzygotowanie:
Mięso dokładnie umyć,osuszyć,oczyścić z błonek.Każdą pierś przekroić na pół wzdłuż nie rozcinając do końca by powstał duży płat.
Mięso rozbić tłuczkiem(najlepiej przez folię spożywczą) uważając by go nie podziurawić,oprószyć sporą ilością
soli i
pieprzu od strony nakładania farszu.
Kasże gryczaną ugotować wg.przepisu na opakowaniu.
Marchew obrać,umyć,zetrzeć na tarce o małych oczkach,wymieszać z
kaszą.Na płaty
mięsa nakładać po całości obfitą ilość nadzienia.Nałożyć najpierw krótsze boki do środka a następnie zwinąć rolady w rulon.Można brzegi spiąć wykałaczkami by w trakcie pieczenia się nie rozeszły.Przełożyć je do naczynia żaroodpornego by chwilę odpoczęły i przeszły
smakami.W tym czasie
śliwki pokroić na cztery części.W garnku/rondelku rozgrzać
masło ,dodać
śliwki.Zmniejszyć ogień,zostawić je na 3-5 min co chwila mieszając by
masło nabrało
śliwkowego smaku.Po tym czasie wlać rosół/bulion,wymieszać,zostawić do zagotowania.Gorącym sosem zalać rolady.Piekarnik nagrzać do 180st.
Mięso piec pod przykryciem przez 30 min,po tym czasie zdjąć pokrywkę,przekręcić rolady na drugą stron piec kolejne 10-15 min.W
między czasie
mięso podlewać sosem.Gotowe rolady pokroić w plastry,polać obficie
sosem śliwkowym.Podawać z surówką z czerwonej,
białej kapusty lub z
ogórkami korniszonymi/kiszonymi.Można także podać z
kaszą gryczaną ugotowaną na sypko i polaną wytworzonym sosem .Smacznego