ßßß

Przygotowanie:Mięso dokładnie umyć,osuszyć,oczyścić z błonek.Każdą pierś przekroić na pół wzdłuż nie rozcinając do końca by powstał duży płat.Mięso rozbić tłuczkiem(najlepiej przez folię spożywczą) uważając by go nie podziurawić,oprószyć sporą ilością soli i pieprzu od strony nakładania farszu.Kasże gryczaną ugotować wg.przepisu na opakowaniu.Marchew obrać,umyć,zetrzeć na tarce o małych oczkach,wymieszać z kaszą.Na płaty mięsa nakładać po całości obfitą ilość nadzienia.Nałożyć najpierw krótsze boki do środka a następnie zwinąć rolady w rulon.Można brzegi spiąć wykałaczkami by w trakcie pieczenia się nie rozeszły.Przełożyć je do naczynia żaroodpornego by chwilę odpoczęły i przeszły smakami.W tym czasie śliwki pokroić na cztery części.W garnku/rondelku rozgrzać masło ,dodać śliwki.Zmniejszyć ogień,zostawić je na 3-5 min co chwila mieszając by masło nabrało śliwkowego smaku.Po tym czasie wlać rosół/bulion,wymieszać,zostawić do zagotowania.Gorącym sosem zalać rolady.Piekarnik nagrzać do 180st.Mięso piec pod przykryciem przez 30 min,po tym czasie zdjąć pokrywkę,przekręcić rolady na drugą stron piec kolejne 10-15 min.W między czasie mięso podlewać sosem.Gotowe rolady pokroić w plastry,polać obficie sosem śliwkowym.Podawać z surówką z czerwonej, białej kapusty lub z ogórkami korniszonymi/kiszonymi.Można także podać z kaszą gryczaną ugotowaną na sypko i polaną wytworzonym sosem .Smacznego