ßßß Cookit - przepis na Roladki z kurczaka ze śliwką zawijane boczkiem

Roladki z kurczaka ze śliwką zawijane boczkiem

nazwa

Wykonanie

Dziś chciałabym Wam zaproponować przepis na roladki z kurczaka ze śliwką zawijane boczkiem.
Roladki przygotowane w ten sposób są wyjątkowo soczyste w środku.
Większość osób używa suszone śliwki, ja używam świeże. Przez to mięso, nie jest tak suche, a smak absolutnie fantastyczny!
Składniki idealnie komponują się ze sobą, roladki rozpływają się w ustach.
Roladki z kurczaka ze śliwką zawijane boczkiem to danie, które przyrządzimy w mniej niż 30 minut.
Mogą być propozycją na obiad, kolację, jak i przekąskę – wszystko zależy od formy podania.
Zapraszam ;-)
Składniki dla 4 osób:
mniej więcej 600 g piersi z kurczaka
mniej więcej 200 g plastrów wędzonego boczku
6 świeżych du ż ych śliwek
masło do smażenia
200 ml białego wytrawnego wina
wykałaczki
Przygotowanie:
Myjemy piersi z kurczaka, osuszamy, rozcinamy i rozbijamy tak aby uzyskać cienki płat mięsa.
Ucinamy roladki tak aby mogły pomieścić ćwiartkę śliwki.
Śliwki kroimy na
ćwiartki . Na każdym filecie układamy śliwki.
Zawijamy śliwkę.
Następnie każdą roladkę owijamy wędzonym boczkiem i spinamy wykałaczk ą .
W dużym rondlu rozpuszczamy masło. Układamy roladki.
Smażymy z obu stron aż się zarumienią.
Gdy roladki zaczną przywierać do patelni, podlewamy winem.
Smażymy, aż wino wyparuje. Nie za bardzo, inaczej mięso stanie się suche.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy na gorąco!
Smacznego!
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2016/01/roladki-z-kurczaka-ze-sliwka-zawijane.html