Wykonanie
Dziś chciałabym Wam zaproponować przepis na roladki z
kurczaka ze
śliwką zawijane
boczkiem.Roladki przygotowane w ten sposób są wyjątkowo soczyste w środku.Większość osób używa
suszone śliwki, ja używam świeże. Przez to
mięso, nie jest tak suche, a smak absolutnie fantastyczny!Składniki idealnie komponują się ze sobą, roladki rozpływają się w ustach.Roladki z
kurczaka ze
śliwką zawijane
boczkiem to danie, które przyrządzimy w mniej niż 30 minut.Mogą być propozycją na obiad, kolację, jak i przekąskę – wszystko zależy od formy podania.Zapraszam ;-)
Składniki dla 4 osób:mniej więcej 600 g
piersi z kurczakamniej więcej 200 g plastrów
wędzonego boczku6 świeżych du ż ych
śliwekmasło do smażenia200 ml białego
wytrawnego winawykałaczkiPrzygotowanie:Myjemy
piersi z kurczaka, osuszamy, rozcinamy i rozbijamy tak aby uzyskać cienki płat
mięsa.
Ucinamy roladki tak aby mogły pomieścić ćwiartkę
śliwki.
Śliwki kroimy naćwiartki . Na każdym filecie układamy
śliwki.
Zawijamy
śliwkę.Następnie każdą roladkę owijamy
wędzonym boczkiem i spinamy wykałaczk ą .
W dużym rondlu rozpuszczamy
masło. Układamy roladki.
Smażymy z obu stron aż się zarumienią.Gdy roladki zaczną przywierać do patelni, podlewamy
winem.
Smażymy, aż
wino wyparuje. Nie za bardzo, inaczej
mięso stanie się suche.Doprawiamy
solą i
pieprzem.Podajemy na gorąco!Smacznego!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)