Wykonanie
Walentynki zbliżają się wielkimi krokami, warto więc zacząć planować już menu na ten romantyczny dzień. Dziś przedstawiam przepis na romantyczne kruche
ciasteczka-bardzo szybkie i łatwe w wykonaniu, gdzie dodatek barwnika dodaje im odpowiedniego charakteru. Polecam!Scroll down for recipe in EnglishKruche
ciasteczka walentynkowe(25 średnich
ciasteczek)Składniki:1 1/4 szklanki
mąki uniwersalnej1/2 szklanki
cukru2 1/2 łyżki niesłodzonego
kakao1/4 łyżeczki
soli1/2 szklanki
masła, pokrojonego w małą kostkę1 łyżka
czerwonego barwnika spożywczego (ja miałam w płynie)2-3 łyżki
wodyulubiona posypkaPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 160 °C. W misce miksera wyposażonego w końcówkę do ciast (hak) wymieszaj
mąkę,
cukier,
kakao i
sól. Następnie dodaj
masło i barwnik, po czym miksuj aż do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Następne miksuj dalej, aż masa nabierze konsystencji ciasta, dolewając po odrobinie
wody jeżeli konsystencja będzie zbyt sypka.Przełóż ciasto na posypaną
mąką powierzchnię, pognieć chwilę rekami, po czym rozwałkuj je na grubość około 0,8 – 1 cm. Wytnij wycinarką w kształcie
serca pojedyncze
ciasteczka. W płytkim naczyniu wysyp posypkę i obtocz w niej brzegi
ciasteczek lekko je dociskając.Ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 20 minut, aż środki serduszek będą już ścięte. Wyjmij z piekarnika i wyłóż na kratkę do całkowitego wystudzenia.Smacznego!
English versionValentine shortbread cookies(25 medium cookies)Ingredients:1 1/4 cups all-purpose
flour1/2 cup sugar2 1/2 tablespoons unsweetened cocoa powder1/4 teaspoon salt1/2 cup butter, cut up into small dice1 tablespoon red food coloring2-3 tablespoons watersprinklesPreparation:Preheat your oven to 160 oC. In the bowl of a stand mixer with a dough hook attached, combine the
flour, sugar, cocoa powder, and salt until combined. Add the butter pieces and red food coloring and mix the mixture until it’s the consistency of
fine crumbs. Next keep mixing it until it forms a dough adding some water if necessary.Knead the dough on a lightly floured counter top, and then use a rolling pin to roll it about 0 , 8 – 1 cm thick. Cut the dough into heart shapes using cookie cutter. Place sprinkles into a shallow bowl and gently press the edges of each cookie.Place the cookies on a lined baking sheet. Bake for about 20 minutes or until the centers of the cookies are set, then remove from the oven and place on a cooling rack.Enjoy!
Share the post "Kruche
ciasteczka walentynkowe/ Valentine shortbread cookies"