Wykonanie
Na fb wraz z innymi użytkownikami w ramach wydarzenia Wypiekanie na śniadanie upiekliśmy różyczki z
ciasta francuskiego. Smaczny, prosty i efektowny pomysł na wykorzystanie
ciasta francuskiego./ok. 8 sztuk/1 opakowanie
ciasta francuskiego2
jabłka, najlepiej o czerwonej skórce1 szklanka
wody2 łyżki
soku z cytrynykonfitura lub
dżem (u mnie
pomarańczowy) - ok. 5 łyżeczek
cukier puder do posypania
Jabłka należy przekroić na pół (bez obierania), wydrążyć pestki i twarde części, a następnie pokroić w cienkie plastry.
Wodę z
cytryną zagotować. Wrzucić do niej
jabłka i zostawić na ok. 1 minutę. Następnie odcedzić na sitku.
Ciasto francuskie pokroić na paski o szerokości ok. 6cm, wzdłuż węższego
boku. paski smarujemy
konfiturą, następnie na górnej części układamy
jabłka (tak, by do połowy wystawały poza ciasto. Składamy
ciasto francuskie na pół, tak by przykrywało częściowo
jabłka. Następnie zwijamy ciasto w rulon.Zwinięte ciasto włożyć do form na muffinki. Piec około 20 minut w temperaturze 200°C przykryte folią aluminiową, a następnie jeszcze ok. 10 minut odkryte, aż się zarumienią. Po ostudzeniu można posypać
cukrem pudrem.
Wraz ze mną wypiekały: Agata, Aneta, Ewa, Joanna, Gosia, Monika, Paulina, Ewa, 6niebo .