ßßß
Dobrze je wypłukać, aż woda będzie krystaliczna.
Umyte, pokrojone ziemniaki wrzucić do wrzącej posłodzonej wody i gotować 3 minuty.
Odcedzić i starannie osuszyć.
W rondlu zagrzać olej, po jakimś czasie sprawdzić czy jest dostatecznie gorący. W tym ceku odciąć mały kawałek ziemniaka i wrzucić do oleju. Jeśli wokół ziemniaka olej mocno się pieni, to jest już wystarczająco gorący.
Jeśli po 10 sekundach kawałek jest mocno przypieczony, olej jest za gorący – żeby go ostudzić najlepiej dolać zimnego oleju. Frytki wrzucać partiami do oleju jedynie na 30 sekund, wyławiać i odkładać na papierowy ręcznik.
Po przesmażeniu wszystkich frytek, ponownie rozgrzać olej i ponownie usmażyć frytki. Tym razem smażyć każdą porcję do momentu, aż frytki osiągną złocisty kolor. Wyłowić i odłożyć na papierowy ręcznik. Frytki podawać na gorąco.
Smacznego!