Wykonanie
Sezon na te
owoce w pełni, więc kto lubi takie "babskie" specjały koniecznie powinien tą
nalewkę sobie nastawić i poza sezonem cieszyć się smakiem lata :) Z podanych proporcji wychodzi około 1,7 litra gotowej
nalewki.Zdjęcia z kolejnych etapów
będę dodawała na bieżąco.
1,5 kg
truskawek300 ml
spirytusu0,5 litra
czystej wódki0,5 kg
cukrusok z dużej
cytryny ewentualnie 1 płaska łyżeczka kwasku
cytrynowego200 ml
wodyDobór
truskawek.Jest bardzo ważny,
owoce mają być dojrzałe, nie muszą idealnie wyglądać, ale nie mogą być nadpsute (!).
Truskawki szypułkujemy, myjemy dokładnie, osączamy na sicie. Jeśli mamy duże okazy, przekrawamy je na pół. Następnie wsypujemy do dużego słoja i zasypujemy 1 szklanką
cukru (można je podzielić na dwa słoje i do każdego dać po 750 gramów
owoców i po pół szklanki
cukru).
Truskawki odstawiamy na 12 godzin, co jakiś czas potrząsając lekko słoikiem (pokrywka ma być lekko zakręcona).
Po upływie tego czasu
owoce puszczają sporo soku i
cukier jest rozpuszczony.
Do
owoców wlewamy
spirytus i
wódkę, lekko mieszamy całość i odstawiamy w ciemne miejsce na 2 - 3 tygodnie, datę najlepiej zaznaczyć sobie w kalendarzu.
Potem owoce wyławiamy i odciekamy na sicie, odciek wlewamy z powrotem do
nalewki (
owoce możemy przeznaczyć do deseru lub ciasta, choć wyglądają średnio ładnie ;-). Samą
nalewkę filtrujemy dokładnie przez bibułkę filtracyjną, a jeśli ktoś nie ma, możemy użyć papierowych filtrów do
kawy ewentualnie lejka i waty (polecam metodę z filtrem, idzie to dość powoli, ale warto).200 ml
wody zagotowujemy z pozostałym
cukrem,
syrop schładzamy do temperatury pokojowej, dodajemy kwasek
cytrynowy lub
sok z cytryny (
sok z cytryny wcześniej przesączamy przez gęste sitko), mieszamy.Do
syropu wlewamy przefiltrowaną
nalewkę (łatwiej nalać
nalewkę do
syropu i rozpuścić niż
syrop do
nalewki), dokładnie mieszamy.
Nalewkę przelewamy do butelek i odstawiamy w ciemne miejsce na minimum 2 miesiące.