Wykonanie
            Pierwszy raz skusiłam się na 
nalewkę truskawkową i nie żałuję, bo ma cudowny aromat i piękny kolor. Przepis podpatrzony na blogu "z 
cukrem pudrem" ...dzięki Ewka:)Składniki;1,5 kg 
truskawek300 ml 
spirytusu0,5 litra 
czystej wódki0,5 kg 
cukrusok z dużej 
cytryny ewentualnie 1 płaska łyżeczka kwasku 
cytrynowego200 ml 
wodyWykonanie;
Truskawki szypułkujemy. Następnie wsypujemy do dużego słoja i zasypujemy 1 szklanką 
cukru Truskawki odstawiamy na 12 godzin, co jakiś czas potrząsając lekko słoikiem (pokrywka ma być lekko zakręcona). Po upływie tego czasu do 
owoców wlewamy 
spirytus i 
wódkę, lekko mieszamy całość i odstawiamy w ciemne miejsce na 2 - 3 tygodnie. 
Potem owoce wyławiamy i odciekamy na sicie, odciek wlewamy z powrotem do 
nalewki . Samą 
nalewkę filtrujemy dokładnie przez bibułkę filtracyjną, możemy użyć papierowych filtrów do 
kawy .200 ml 
wody zagotowujemy z pozostałym 
cukrem, 
syrop schładzamy do temperatury pokojowej, dodajemy kwasek 
cytrynowy lub 
sok z cytryny .Do 
syropu wlewamy przefiltrowaną 
nalewkę.
Nalewkę przelewamy do butelek i odstawiamy w ciemne miejsce na minimum 2 miesiące.
