Wykonanie
Pierwszy raz skusiłam się na
nalewkę truskawkową i nie żałuję, bo ma cudowny aromat i piękny kolor. Przepis podpatrzony na blogu "z
cukrem pudrem" ...dzięki Ewka:)Składniki;1,5 kg
truskawek300 ml
spirytusu0,5 litra
czystej wódki0,5 kg
cukrusok z dużej
cytryny ewentualnie 1 płaska łyżeczka kwasku
cytrynowego200 ml
wodyWykonanie;
Truskawki szypułkujemy. Następnie wsypujemy do dużego słoja i zasypujemy 1 szklanką
cukru Truskawki odstawiamy na 12 godzin, co jakiś czas potrząsając lekko słoikiem (pokrywka ma być lekko zakręcona). Po upływie tego czasu do
owoców wlewamy
spirytus i
wódkę, lekko mieszamy całość i odstawiamy w ciemne miejsce na 2 - 3 tygodnie.
Potem owoce wyławiamy i odciekamy na sicie, odciek wlewamy z powrotem do
nalewki . Samą
nalewkę filtrujemy dokładnie przez bibułkę filtracyjną, możemy użyć papierowych filtrów do
kawy .200 ml
wody zagotowujemy z pozostałym
cukrem,
syrop schładzamy do temperatury pokojowej, dodajemy kwasek
cytrynowy lub
sok z cytryny .Do
syropu wlewamy przefiltrowaną
nalewkę.
Nalewkę przelewamy do butelek i odstawiamy w ciemne miejsce na minimum 2 miesiące.