Wykonanie
Są takie dni, a ostatnio jest ich coraz więcej, kiedy nie chce mi się wychodzić z domu i za wszelką cenę ograniczam do minimum powody, dla których wypadałoby to zrobić. W takie dni czyszczę lodówkę ze wszystkiego. Widmo stania w sklepowej kolejce z rzeszą zakatarzonych ludzi, którym na dodatek strasznie się dokądś śpieszy, skutecznie zatrzymuje w domowych pieleszach.Ciężko mi też przekonać niespełna 16-miesięcznego Głodzillę do tego, że spokojne stanie w miejscu znacznie przyspiesza proces zakładania kombinezonu, bucików, szalika etc., a krem do buzi nie jest do lizania. Kończy się to tym, że w środku ubierania mam ochotę położyć się na podłodze i płakać, a Głodzilla realizuje moje skryte pragnienia i sam to robi. Jeśli tylko jest taka możliwość, zwalam obowiązek spaceru na Pana i Władcę, by po ceremonii przyoblekania Potomka oddać się błogiemu nicnierobieniu.Tęskno mi już za wiosną, za świeżymi
warzywami i owocami. Za słońcem, ciepłem, śpiewem ptaków,
zielenią – za wychodzeniem z domu bez żadnych ceregieli.Za oknem szarobury przesolony śnieg, a na
stole zupa krem ze słoną
fetą zamiast
soli. Bo w tym momencie
sól nie jest pożądanym wspólnym mianownikiem.
Składniki (4 porcje):500 ml
wywaru mięsno-warzywnego*100 g białej części
pora (z 1 sporego)200 g
korzenia pietruszki (2 nieduże)60 g
selera korzeniowego (1/4 średniego)50 g
sera feta1 ząbek
czosnkuspora szczypta
ziół prowansalskichWarzywa obierz, umyj, podziel na dowolne kawałki i ugotuj w wywarze z dodatkiem
ziół prowansalskich. Kiedy będą miękkie, zestaw z kuchenki, dodaj przeciśnięty przez praskę
czosnek oraz
ser i zmiksuj na gładko. Podawaj z grzankami.
*lub warzywnego w wersji wegeRelated PostsZupa krem z
poraZupa z
czerwonej soczewicy z tajską pastą
curryZupa krem z
brokuła,
pietruszki i
poraBulion warzywnyZupa ogórkowa z
kaszą manną