ßßß
Składniki (dla 3 osób):3 sprawione pstrągi2 łyżki klarowanego masła200 ml kremówkipęczek koperku (drobno posiekany)sólpieprzmąka do obtoczenia rybPstrągi umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Oprósz z wewnątrz i zewnątrz solą, odstaw na kwadrans. Po tym czasie obtocz w mące, nadmiar otrząśnij i smaż na rozgrzanym maśle przez około 5 minut z każdej strony*.Na patelnię i resztę tłuszczu, na którym smażyła się ryba, wlej kremówkę i dodaj posiekany koperek. Zagotuj, dopraw solą i pieprzem do smaku, następnie przelej do sosjerki i podawaj do ryby. Smacznego!
*pierwszą stronę smażę pod szczelną pokrywką – ryba szybciej dochodzi. Kiedy smażę drugą stronę, zdejmuję pokrywkę, żeby nie „parować” skórki – powinna zachować chrupkośćRelated PostsBabka ziemniaczana z białą kiełbasąPstrąg smażony z migdałamiSpaghetti z łososiem w sosie pomidorowo-śmietanowymPstrąg łososiowy pieczony z migdałamiPstrąg łososiowy pieczony z warzywami