ßßß Cookit - przepis na Pstrąg z patelni w sosie koperkowym

Pstrąg z patelni w sosie koperkowym

nazwa

Wykonanie

Ten przepis na smażonego pstrąga jest banalnie prosty i niewiarygodnie pyszny za sprawą specjalnego sosu (nie mylić ze „specjalnym” sosem z dworcowych knyszarni :P). Cały jego sekret polega na tym, że bazą do niego jest masło, na którym smażyła się wcześniej ryba. Masło klarowane przejmuje dużo smaku od delikatnie przyprawionego pstrąga i tworzy z nim integralną całość. Koperek nadaje lekkości a kremówka – znamion rozpusty 😉
Przepis podpatrzyłam u mojej Mamy.
Składniki (dla 3 osób):
3 sprawione pstrągi
2 łyżki klarowanego masła
200 ml kremówki
pęczek koperku (drobno posiekany)
sól
pieprz
mąka do obtoczenia ryb
Pstrągi umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Oprósz z wewnątrz i zewnątrz solą, odstaw na kwadrans. Po tym czasie obtocz w mące, nadmiar otrząśnij i smaż na rozgrzanym maśle przez około 5 minut z każdej strony*.
Na patelnię i resztę tłuszczu, na którym smażyła się ryba, wlej kremówkę i dodaj posiekany koperek. Zagotuj, dopraw solą i pieprzem do smaku, następnie przelej do sosjerki i podawaj do ryby. Smacznego!
*pierwszą stronę smażę pod szczelną pokrywką – ryba szybciej dochodzi. Kiedy smażę drugą stronę, zdejmuję pokrywkę, żeby nie „parować” skórki – powinna zachować chrupkość
Related Posts
Babka ziemniaczana z białą kiełbasą
Pstrąg smażony z migdałami
Spaghetti z łososiem w sosie pomidorowo-śmietanowym
Pstrąg łososiowy pieczony z migdałami
Pstrąg łososiowy pieczony z warzywami
Źródło:http://agatagotuje.pl/pstrag-z-patelni-w-sosie-koperkowym