ßßß
Składniki :50 dag karczku3 spore cebule20 dag pieczarekmasło klarowane albo olej do smażeniaprzyprawy: sos sojowy, sól, czarny pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, suszony rozmarynCebule obierz, poszatkuj i zeszklij na maśle klarowanym, delikatnie soląc. W międzyczasie karczek pokrój w kostkę, zalej sosem sojowym (około 2 łyżki) i oprósz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Kiedy cebula będzie gotowa, na patelnię wrzuć mięso i obsmaż. Gdy karczek lekko się zrumieni, przełóż całość do rondelka, zalej taką ilością wody, aby przykryła mięso i dodaj przyprawy: ze 2 listki laurowe, 4-6 ziaren ziela angielskiego. Gotuj na niewielkim ogniu przez około godzinę w razie potrzeby uzupełniając płyn.Przygotuj pieczarki – jeśli jest taka konieczność, to obierz je ze skórki (przeważnie wystarczy przetrzeć je wilgotną ściereczką) – poodrywaj im nóżki i posiekaj (hm…, sadystycznie :D), kapelusze pokrój na półplasterki. Dodaj je do gulaszu i dopraw rozmarynem (wystarczy płaska łyżeczka suszonego albo jedna oskubana gałązka świeżego). Duś jeszcze przez pół godziny.Świetnie smakuje z kaszą gryczaną lub kopytkami .
Related PostsZiemniaczano-dyniowe kopytka z gulaszem wieprzowymZupa zbójeckaGulasz wołowy w pomidorowym sosieRozmarynowe mini bułeczki zapiekane z seremGulasz z sarniny z czerwonym winem i jałowcem