Gulasz wieprzowy z pieczarkami i rozmarynem

nazwa

Wykonanie

Zauważyłam, że jak tylko zacznie się ochładzać, to czytelniczy ruch na moim blogu zaczyna się zwiększać. Wychodzi na to, że wpadacie do mojej kuchni po to, aby się rozgrzać
Fajnie, cieszy mnie to. W nagrodę proponuję Wam zrobienie tego, nieskromnie zareklamuję, przepysznego i mało absorbującego gulaszu z karczku wieprzowego (karczek to bardzo uniwersalne mięcho, zauważyliście?). Mięso w nim jest bardzo mięciutkie, soczyste i pełne smaku. Pieczarki, które kojarzą mi się z ciepłem wilgotnej łąki, doskonale się z nim komponują, a rozmaryn nadaje potrawie jednocześnie i świeżego, i rozgrzewającego charakteru.
Tak nam ten gulasz posmakował, że w najbliższym czasie chyba nie ugotuję innego, tylko będę serwowała ten – do przejedzenia
Składniki :
50 dag karczku
3 spore cebule
20 dag pieczarek
masło klarowane albo olej do smażenia
przyprawy: sos sojowy, sól, czarny pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, suszony rozmaryn
Cebule obierz, poszatkuj i zeszklij na maśle klarowanym, delikatnie soląc. W międzyczasie karczek pokrój w kostkę, zalej sosem sojowym (około 2 łyżki) i oprósz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Kiedy cebula będzie gotowa, na patelnię wrzuć mięso i obsmaż. Gdy karczek lekko się zrumieni, przełóż całość do rondelka, zalej taką ilością wody, aby przykryła mięso i dodaj przyprawy: ze 2 listki laurowe, 4-6 ziaren ziela angielskiego. Gotuj na niewielkim ogniu przez około godzinę w razie potrzeby uzupełniając płyn.
Przygotuj pieczarki – jeśli jest taka konieczność, to obierz je ze skórki (przeważnie wystarczy przetrzeć je wilgotną ściereczką) – poodrywaj im nóżki i posiekaj (hm…, sadystycznie :D), kapelusze pokrój na półplasterki. Dodaj je do gulaszu i dopraw rozmarynem (wystarczy płaska łyżeczka suszonego albo jedna oskubana gałązka świeżego). Duś jeszcze przez pół godziny.
Świetnie smakuje z kaszą gryczaną lub kopytkami .
Related Posts
Ziemniaczano-dyniowe kopytka z gulaszem wieprzowym
Zupa zbójecka
Gulasz wołowy w pomidorowym sosie
Rozmarynowe mini bułeczki zapiekane z serem
Gulasz z sarniny z czerwonym winem i jałowcem
Źródło:http://agatagotuje.pl/gulasz-wieprzowy-z-pieczarkami-i-rozmarynem