Wykonanie
Zauważyłam, że jak tylko zacznie się ochładzać, to czytelniczy ruch na moim blogu zaczyna się zwiększać. Wychodzi na to, że wpadacie do mojej kuchni po to, aby się rozgrzaćFajnie, cieszy mnie to. W nagrodę proponuję Wam zrobienie tego, nieskromnie zareklamuję, przepysznego i mało absorbującego gulaszu z karczku wieprzowego (karczek to bardzo uniwersalne mięcho, zauważyliście?).
Mięso w nim jest bardzo mięciutkie, soczyste i pełne smaku.
Pieczarki, które kojarzą mi się z ciepłem wilgotnej łąki, doskonale się z nim komponują, a
rozmaryn nadaje potrawie jednocześnie i świeżego, i rozgrzewającego charakteru.Tak nam ten gulasz posmakował, że w najbliższym czasie chyba nie ugotuję innego, tylko
będę serwowała ten – do przejedzenia
Składniki :50 dag karczku3 spore
cebule20 dag
pieczarekmasło klarowane albo
olej do smażenia
przyprawy:
sos sojowy,
sól,
czarny pieprz,
ziele angielskie,
liść laurowy, suszony
rozmarynCebule obierz, poszatkuj i zeszklij na
maśle klarowanym, delikatnie soląc. W międzyczasie karczek pokrój w kostkę, zalej
sosem sojowym (około 2 łyżki) i oprósz świeżo zmielonym
czarnym pieprzem. Kiedy
cebula będzie gotowa, na patelnię wrzuć
mięso i obsmaż. Gdy karczek lekko się zrumieni, przełóż całość do rondelka, zalej taką ilością
wody, aby przykryła
mięso i dodaj
przyprawy: ze 2
listki laurowe, 4-6 ziaren
ziela angielskiego. Gotuj na niewielkim ogniu przez około godzinę w razie potrzeby uzupełniając płyn.Przygotuj
pieczarki – jeśli jest taka konieczność, to obierz je ze skórki (przeważnie wystarczy przetrzeć je wilgotną ściereczką) – poodrywaj im nóżki i posiekaj (hm…, sadystycznie :D), kapelusze pokrój na półplasterki. Dodaj je do gulaszu i dopraw
rozmarynem (wystarczy płaska łyżeczka suszonego albo jedna oskubana gałązka świeżego). Duś jeszcze przez pół godziny.Świetnie smakuje z
kaszą gryczaną lub kopytkami .
Related PostsZiemniaczano-
dyniowe kopytka z gulaszem wieprzowymZupa zbójeckaGulasz wołowy w
pomidorowym sosieRozmarynowe mini bułeczki zapiekane z
seremGulasz z
sarniny z
czerwonym winem i jałowcem