Wykonanie
Tradycji musi być zadość i
młoda kapusta musiała się pojawi ć do obiadu :) Polecam!
Składniki:1 główka
młodej kapusty2-3
pomidory1/4 szklanki
wodysól1 pęczek
koperku ogrodowegoZasmażka:2 łyżki
masła1 łyżka
mąkiSposób przygotowania:1.
Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści, szatkujemy. Przekładamy do garnuszka, wlewamy
wodę, lekko solimy i dusim y, aż
kapusta zmięknie i zmie jszy swoją ob j ętość.2. W międzyczasie po midory sparzamy wrzątkie m, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Opłukany
koperek siekamy.3.
Pomidory i
koperek dodajemy do
kapusty, du simy chwilkę .4. Na patelni rozpuszczamy
masło, dodajemy
mąkę, mieszamy i smażymy 1-2 minutki. Zasmażkę dodajemy do
kapusty, mieszamy i całość jeszcze chwilkę gotujemy. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.5. Podajemy wedle uznania - u mnie do
kapusty były
młode ziemniaczki,
jajko sadzone i
maślanka :) Majątek :)Smacznego!!!Źródło: Kuchnia DorotyA poniżej przedstawiam kilka innych propozycji, co można zrobić z
młodej kapusty:Gołąbki z
młodej kapustyBigos z
młodej kapus tyKapuśniak z
młodej kapusty