ßßß
Składniki :3 kg przerośniętych ogórkówkilka baldachów kopru z nasionami2-3 główki czosnku ( po 3 duże ząbki na 0,5 l słoik )2 łyżki solizalewa5,5 szklanki wody1,5 szklanki octu2,5 szklanki cukru2 łyżki soli4 łyżki musztardy sarepskiej
Ogórki obieramy ze skóry , przekrawamy na pół i wybieramy środek łyżeczką ( pozbawiamy nasion ) , kroimy na plasterki grubości 0,5 cm – powstaną malutkie półksiężyce . Można oczywiście inaczej jak ktoś lubi różne kształty 😉 Ogórki posypujemy solą , mieszamy i odstawiamy na całą noc . Następnego dnia , do wyparzonych słoików , wkładamy po jednym baldachu kopru , 3 obrane i pokrojone ząbki czosnku , resztę przestrzeni luźno wypełniamy ogórkami .
Wszystkie składniki na zalewę , oprócz musztardy , wkładamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia , następnie odstawiamy do wystygnięcia . Do ostudzonej zalewy dodajemy musztardę i mieszamy aż wszystko się połączy ( malutkie grudki mogą pozostać 😉 ) . Chłodną zalewą , zalewamy ogórki i zakręcamy . Pasteryzujemy 15 minut , po czym wyjmujemy i odstawiamy dnem do góry ,aż do wystygnięcia . Możemy próbować dopiero po około dwóch tygodniach , jak już wszystkie smaki się przegryzą . Smacznego 😉