Wykonanie
Domowe
przyprawy są najzdrowsze i najsmaczniejsze , przekonałam się o tym tworząc pierwszą
grzybową …Teraz jak to zwykle bywa ruszyła taśmowa produkcja i poleciały następne . Ta jest
mieszanką warzyw korzeniowych
cebulki i
lubczyku. Smakuje lepiej niż kupne Warzywko . Doskonale nadaje się do rosołu ,
sosów lub duszonych
mięs . Tak przygotowane
przyprawy nie zawierają szkodliwych substancji , sztucznych barwników , chemii i innych paskudztw . Spokojnie możemy doprawiać nimi posiłki naszej rodzinki nie martwiąc się o zdrowotne konsekwencje .
Przyprawa przechowuje się bezproblemowo , wiele miesięcy , jeśli zamkniemy ją w szczelnym słoiku . Polecam 😉
Składniki :3 duże
marchewki3 korzenie
pietruszki3
cebule1
seler -korzeń , mały
natka lubczyku – pęczek1 mały
por – zielone końce1 łyżka
soliWarzywa obieramy i skrawamy cieniutko w plasterki , takie , które nie przepadną nam przez sita do suszenia . Układamy w suszarce , lub na kaloryferach…zależy jakie ma kto możliwości ( może być też piekarnik z termoobiegiem ) . Suszymy na wiór 😉
Taki proces trwa około kilku godzin ( nawet 10-12 ) .
Drogo ? Wcale nie jeśli policzymy pieniążki , które przyjdzie nam wydać na
leki , usuwające konsekwencje działania chemii zawartej w kupnych przyprawach ( wizyta lekarska ,
leki na wątrobę , nadciśnienie itp ) Po ususzeniu , warzywa mielimy np. w młynku do
kawy na drobno , ale nie na pył . Mieszamy razem w misce , dodajemy
sól i zamykamy w szklanych słoikach . Gotowe , nic tylko używać i spożywać 😉