ßßß Cookit - przepis na Sernik polski

Sernik polski

nazwa

Wykonanie

To najlepszy sernik jaki kiedykolwiek jadłam – i uwierz mi, że nie ma w tym stwierdzeniu cienia przesady. Delikatny, puszysty, kremowy – po prostu wspaniały! Przepis wymaga poświęcenia sporej ilości czasu, trochę pracy i uwagi, ale rezultat rekompensuje wszystko z nawiązką! Ciasto być może nie wygląda powalająco, ale smakuje wybitnie! Jeśli irytuje Cię duża ilość wykrzykników – wypróbuj przepis (pochodzi z książki Elizy Mórawskiej White Plate), a zrozumiesz mój zachwyt.
Składniki
1kg mielonego twarogu
300g cukru
100g masła
40g mąki
5 jajek
Cukier waniliowy
Przygotowanie
W małym garnuszku rozpuść masło, odstaw aby przestygło.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, papier posmaruj oliwą i oprósz mąką.
Nastaw piekarnik na 170 stopni.
Białka 4 jaj ubij na sztywną pianę.
Wciąż ubijając, dodawaj stopniowo cukier i cukier waniliowy.
W drugiej misce utrzyj ser, dodaj jajko i po jednym żółtku.
Kiedy masa będzie gładka, dodaj masło i mąkę, dokładnie wymieszaj.
Dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj (nie miksuj!) tak, aby dokładnie połączyła się z serem.
Wlej ciasto do tortownicy.
Piecz godzinę, po tym czasie zmniejsz temperaturę do 150 stopni i przykryj ciasto folią aluminiową. Piecz kolejną godzinę.
Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozwól sernikowi stygnąć w cieple.
Smacznego!
Zobacz także:
Sernik domowy
Sernik na zimno z porzeczkami i syropem z czarnego bzu
Sernik czekoladowo-orzechowy na zimno
Źródło:http://mammadeli.com/2013/09/16/sernik-polski