Wykonanie
To najlepszy sernik jaki kiedykolwiek
jadłam – i uwierz mi, że nie ma w tym stwierdzeniu cienia przesady. Delikatny, puszysty, kremowy – po prostu wspaniały! Przepis wymaga poświęcenia sporej ilości czasu, trochę pracy i uwagi, ale rezultat rekompensuje wszystko z nawiązką! Ciasto być może nie wygląda powalająco, ale smakuje wybitnie! Jeśli irytuje Cię duża ilość wykrzykników – wypróbuj przepis (pochodzi z książki Elizy Mórawskiej White
Plate), a zrozumiesz mój zachwyt.


Składniki1kg mielonego
twarogu300g
cukru100g
masła40g
mąki5
jajekCukier waniliowyPrzygotowanieW małym garnuszku rozpuść
masło, odstaw aby przestygło.Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, papier posmaruj
oliwą i oprósz
mąką.Nastaw piekarnik na 170 stopni.
Białka 4 jaj ubij na sztywną pianę.Wciąż ubijając, dodawaj stopniowo
cukier i
cukier waniliowy.W drugiej misce utrzyj
ser, dodaj
jajko i po jednym
żółtku.Kiedy masa będzie gładka, dodaj
masło i
mąkę, dokładnie wymieszaj.Dodaj pianę z
białek i delikatnie wymieszaj (nie miksuj!) tak, aby dokładnie połączyła się z
serem.Wlej ciasto do tortownicy.Piecz godzinę, po tym czasie zmniejsz temperaturę do 150 stopni i przykryj ciasto folią aluminiową. Piecz kolejną godzinę.Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozwól sernikowi stygnąć w cieple.Smacznego!Zobacz także:Sernik domowySernik na zimno z
porzeczkami i
syropem z czarnego bzuSernik
czekoladowo-
orzechowy na zimno