ßßß Cookit - przepis na Cytrynowe serniczki z malinami

Cytrynowe serniczki z malinami

nazwa

Wykonanie

Miał być sernik na zimno, ale nie chciało mi się czekać kilku godzin, aż stężeje w lodówce. Wymyśliłam więc ten pyszny i prosty deser. Zamiast malin możesz użyć innych owoców, a ciasteczko piernikowe zastąpić swoim ulubionym herbatnikiem – tak jak lubisz. Będę jednak obstawać przy użyciu Limoncello – jest naprawdę świetne, inne likiery cytrynowe się nie umywają. Od niedawna pojawiły się w Biedronkach – taniej niż w większości delikatesów, więc nie trzeba wydawać fortuny, by cieszyć się oryginalnym, włoskim smakiem.
Składniki (4 porcje)
250g śmietany 36%
250g zmielonego twarogu sernikowego
Łyżka cukru pudru
8 łyżek Limoncello
250g malin
Ciasteczko piernikowe z Ikei (możesz użyć innego)
Przygotowanie
Śmietanę ubij lekko z cukrem.
Do śmietany dodaj twaróg i Limoncello, zmiksuj.
Umyj maliny, odłóż część do dekoracji, wymieszaj.
Ciasteczko rozkrusz w moździerzu, albo rozgnieć tłuczkiem na desce do krojenia.
Krem przełóż do salaterek, posyp ciasteczkową kruszonką i malinami.
Gotowe!
Zobacz także:
Sernik na zimno z porzeczkami i syropem z czarnego bzu
Truskawki z mascarpone
Serek malinowoorzechowy
Źródło:http://mammadeli.com/2013/07/06/cytrynowe-serniczki-z-malinami