Wykonanie
Miał być sernik na zimno, ale nie chciało mi się czekać kilku godzin, aż stężeje w lodówce. Wymyśliłam więc ten pyszny i prosty deser. Zamiast
malin możesz użyć innych
owoców, a
ciasteczko piernikowe zastąpić swoim ulubionym
herbatnikiem – tak jak lubisz.
Będę jednak obstawać przy użyciu Limoncello – jest naprawdę świetne, inne
likiery cytrynowe się nie umywają. Od niedawna pojawiły się w Biedronkach – taniej niż w większości delikatesów, więc nie trzeba wydawać fortuny, by cieszyć się oryginalnym, włoskim smakiem.

Składniki (4 porcje)250g
śmietany 36%250g zmielonego
twarogu sernikowegoŁyżka
cukru pudru8 łyżek Limoncello250g
malinCiasteczko piernikowe z Ikei (możesz użyć innego)Przygotowanie
Śmietanę ubij lekko z
cukrem.Do
śmietany dodaj
twaróg i Limoncello, zmiksuj.Umyj
maliny, odłóż część do dekoracji, wymieszaj.
Ciasteczko rozkrusz w moździerzu, albo rozgnieć tłuczkiem na desce do krojenia.Krem przełóż do salaterek, posyp
ciasteczkową kruszonką i
malinami.Gotowe!Zobacz także:Sernik na zimno z
porzeczkami i
syropem z czarnego bzu
Truskawki z
mascarponeSerek malinowo –
orzechowy