ßßß
Składniki (na ok. 16 sztuk):- 1,5 szklanki przesianej mąki pszennej,- 1/3 szklanki kakao,- pół łyżeczki proszku do pieczenia,- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,- pół szklanki oleju rzepakowego,- 2 jajka,- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej zaparzona w 35 ml wrzątku,- 150 ml mleka,- 1 łyżka ekstraktu z wanilii,- suszone figi, pokrojone na małe kawałeczki.Składniki suche umieszczamy w jednej misce (mąka, kakao, soda, proszek do pieczenia), składniki mokre w drugiej (jajka, olej, ekstrakt, mleko, kawa). Zawartość obu misek łączymy w jednej - mieszamy łyżką krótko, do połączenia. Masę przelewamy do foremek na muffinki. Na wierzchu każdej układamy kilka kawałków fig. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 15 minut - do suchego patyczka. Smacznego!