Wykonanie
Dziś kolejny słodki przepis. Do jego wykonania zachęciły mnie przypadkiem znalezione w szafce
figi. Inspirowałam się przepisem z bloga Zapach Domu, który lekko zmodyfikowałam. Musicie spróbować, smakują zupełnie inaczej niż zawsze. Lekko
kawowy posmak w połączeniu z aromatem
wanilii oraz 'chrupiącymi'
figami dają w efekcie niebanalne muffinki.

Składniki (na ok. 16 sztuk):
- 1,5 szklanki przesianej
mąki pszennej,
- 1/3 szklanki
kakao,
- pół łyżeczki
proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka
sody oczyszczonej,
- pół szklanki
oleju rzepakowego,
- 2
jajka,
- 1 łyżeczka
kawy rozpuszczalnej zaparzona w 35 ml wrzątku,
- 150 ml
mleka,
- 1 łyżka ekstraktu z
wanilii,
-
suszone figi, pokrojone na małe kawałeczki.
Składniki suche umieszczamy w jednej misce (
mąka,
kakao,
soda,
proszek do pieczenia), składniki mokre w drugiej (
jajka,
olej, ekstrakt,
mleko,
kawa). Zawartość obu misek łączymy w jednej - mieszamy łyżką krótko, do połączenia. Masę przelewamy do foremek na muffinki. Na wierzchu każdej układamy kilka kawałków fig. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 15 minut - do suchego patyczka. Smacznego!