Wykonanie
Jedząc zupę pamiętajmy o tym, że nie chłodzimy jej dmuchając, łyżkę napełniamy tylko w połowie (najwyżej w dwóch trzecich), wkładamy ją do ust czubkiem i nie głębiej niż do dwóch trzecich miseczki. Jeżeli jemy zupę z głębokiego talerza nie przechylamy go (gdy zostanie trochę zupy na dnie) ani do siebie ani od siebie (zostawiamy tę odrobinę).Jeżeli z łyżki zwisa nam
makaron lub wystają z niej jarzyny tak, że trudno nam włożyć ją do ust umieszczamy je na niej widelcem. Jeżeli
makaron jest za długi dzielimy go widelcem na brzegu talerza.Jeżeli w zupie jest większy kawałek czegoś (np.
kiełbasy) najpierw zjadamy zupę, a następnie jemy widelcem i nożem „wkładkę”.Jeżeli jest to zupa z pływającą na wierzchu dużą grzanką to albo kroimy ją krawędzią łyżki albo dzielimy widelcem przyciskając do brzegi naczynia. Jeżeli zupa jest podana w filiżance (naczyniu z jednym uszkiem) możemy jej resztki wypić podnosząc filiżankę za uszko do góry. Nie wolno nam tego zrobić jeżeli zupa jest w bulionówce (naczyniu z dwoma uszkami).Jeżeli w zupie pływają długie
nitki roztopionego
żółtego sera nawijamy je na łyżkę kręcąc nią i zjadamy.Pamiętajmy, aby otrzymane do zupy
pieczywo (
chleb,
bułkę lub tost) jeść odrywając palcami jednorazowe kęsy.Barszczyk z krokietami jemy łyżką i widelcem.Jeżeli zupa jest przykryta „czapeczką” z ciasta kroimy ją nożem pomagając sobie widelcem.Do
ryby niewyfiletowanej dostajemy specjalny widelec i nóż. Nóż jest tępy, bo nie służy do krojenia, a tylko do podtrzymywania
ryby i oddzielania skóry lub
mięsa od ości (najpierw oddzielamy skórę i płetwy i przekładamy je na specjalny talerzyk i jemy górną część
mięsa; po odsłonięciu w całości kręgosłupa przekładamy go wraz z łbem na talerzyk na odpadki i przystępujemy do jedzenia drugiej części
ryby).Jeżeli dostaniemy
filet z ryby dzielimy go widelcem i pomagamy sobie nożem posługując się nim jak
łopatką, a jeżeli
ryba jest w sosie zamiast nożem możemy posłużyć się łyżką do sosu od razu go na nią nabierając.
Śledzie, rolmopsy,
węgorze i łososie wędzone kroimy nożem i widelcem tak jak
mięso.Ości z ryb usuwamy z ust palcami (zasłaniając usta) i odkładamy na specjalny talerzyk (lub brzeg naszego talerza, jeżeli nie ma specjalnego talerzyka)