Wykonanie
Składniki:1 opakowanie
ciasta francuskiego50g
żurawiny suszonej1 opakowanie
sera camembert1 łyżeczka
cukiru100 ml
czerwonego wina1
żółtko
Żurawinę wrzucamy do ok. 100 ml
wody. Dodajemy
wino i
cukier. Gotujemy ok. 10 minut. Odstawiamy z ognia i blendujemy na
dżem (nie musi byc całkiem gładki!).
Ciasto francuskie kroimy na kwadraty (takie by spokojnie zmieściła się połówka
sera).
Ser kroimy na 4 części i układamy po 2 na cieście francuskim. Przykrywamy masą
żurawinową i składamy boki do środka. Robimy " sakiewkę " (by nam się nie rozpadała można ją związac lub spiąc wykałaczką). Smarujemy roztrzepanym
żółtkiem, po czym układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C na ok. 25 - 30 minut.Zajadamy ciepłe!