ßßß Cookit - przepis na Palmiers - mini ślimaki z ciasta francuskiego

Palmiers - mini ślimaki z ciasta francuskiego

nazwa

Wykonanie

Do przyrządzenia ślimaczków potrzebne są tylko dwa składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
50 gramów cukru
Rozgrzać piecyk do 200 st. C (u mnie termoobieg)
Podzielić ciasto na dwie części (tak, aby powstały dwa kwadraty)
Posypać blat cukrem i położyć na nim ciasto delikatnie wałkując aby cukier się przykleił. To samo zrobić z drugiej strony odwracając ciasto. Powtórzyć czynność dwu - trzykrotnie za każdym razem posypując blat cukrem
Zwijać jednocześnie z obu stron tak, aby ruloniki spotkały na się na środku
Pokroić rulonik na 1 cm plastry i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Plasterki lekko spłaszczyć ręką
Piec 10 minut
Smacznego :)
Źródło:http://szczesliwakuchnia.blogspot.com/2013/06/palmiers-mini-slimaki-z-ciasta.html