Wykonanie
Palmiery,
ciastka z karmelizowanego
ciasta francuskiego, przygotowuje się w kilka minut. Smakują wyśmienicie i zawsze się udają. Jeśli macie dziecko, które bardzo chce pomagać w kuchni (ja takie mam;) to może bez mała własnoręcznie zrobić palmiery. Dorosłym pozostanie upieczenie
ciastek.
Składniki:Gotowe
ciasto francuskie (275 g)4 płaskie łyżki drobnego
cukru1 łyżeczka
cynamonuPrzygotowanie:Rozwinąć zrolowany arkusz
ciasta francuskiego .
Cukier i
cynamon wymieszać, następnie posypać całą powierzchnię ciasta.
Cukier należy delikatnie wgnieć w ciasto, najlepiej dłonią, aby nie zdeformować ciasta.Zrolować ciasto z dwóch krótszych
boków ciasta, tak aby ruloniki ,,spotkały się" po środku arkusza ciasta.Zwinięte ciasto pokroić na plastry o grubości 1 cm. Plastry ciasta przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć.Piec 10 minut w temperaturze 210 stopni.Smacznego