Wykonanie
Wrzesień to czas idealny na
grzyby. A w końcu mamy porządny piekarnik, więc zdecydowałam się na zrobienie z zapasem podgrzybków od rodziców Alastora pizzy. Ze świeżym
rozmarynem, dobrym
boczkiem i wyrazistym sosem
śmietanowo-
czosnkowy świetnie razem smakowały :)

Składniki na 1 dużą pizzę:Ciasto: składniki z tego przepisu, w ilości zmniejszonej o połowę
Biały sos:pół szklanki
śmietany 12%mały ząbek
czosnkułyżeczka siekanego świeżego
rozmarynusól,
pieprz4-5 sporych podgrzybków8 cienkich plastrów
boczkułyżka
orzeszków piniiłyżka
rozmarynu1
mozarellamasłosól,
pieprzPrzygotować ciasto wg. tego przepisu i odstawić do wyrośnięcia. W międzyczasie zmieszać składniki sosu i również odstawić do "przegryzienia". Podgrzybki pokroić w plastry i poddusić z
solą i
pieprzem na
maśle. Wyrośnięte ciasto rozwałkować lub rozciągnąć dłońmi na cienki placek, najlepiej nieregularnego kształtu jak na zdjęciu, ale oczywiście możne tez zrobić koło, posmarować sosem i rozłożyć dodatki. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 210 stopni ok. 10-15 minut - aż na
serze pojawią się apetyczne złote plamki.