ßßß
Przepis na tatara. Tatar ma chyba tylu zwolenników, co i wrogów. Należy jednak do klasyki przystawek i najlepiej komponuje się z kieliszeczkiem dobrze zmrożonej „czystej”.Składniki:30 dag wołowiny extra2 średnie cebulki2 ogórki konserwowekilka pieczarek konserwowych2 płaskie łyżki przyprawy do zup i sosów w płynie (Maggi, Winiary)1 płaska łyżka stołowa olejuok. 50ml przegotowanej zimnej wody4 żółtka (jaja przed oddzieleniem żółtek obowiązkowo należy sparzyć)pieprz (do smaku, ilość wg uznania)Wołowinę mielimy w maszynce do mięsa używając sitka o średnich oczkach. Do mięsa dodajemy przyprawę do zup, wodę i olej. Całość dokładnie mieszamy i formujemy kulki. Na środku każdej kulki robimy „gniazdko”, w którym umieszczamy żółtko.Cebulkę, ogórki i pieczarki kroimy w drobną kostkę i układamy na półmisku. Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i skrapiamy olejem.Można również zrobić tatara w wersji bez żółtka. Tatara uformowałam za pomocą okrągłej foremki, a jako dodatki wykorzystałam drobno pokrojone: cebulkę, korniszony i pieczarki marynowane. Zapewniam, że smakuje równie wybornie.
Smacznego!