Wykonanie

Przepis na tatara. Tatar ma chyba tylu zwolenników, co i wrogów. Należy jednak do klasyki przystawek i najlepiej komponuje się z kieliszeczkiem dobrze zmrożonej „czystej”.Składniki:30 dag
wołowiny extra2 średnie
cebulki2
ogórki konserwowekilka
pieczarek konserwowych2 płaskie łyżki
przyprawy do zup i
sosów w płynie (
Maggi,
Winiary)1 płaska łyżka stołowa
olejuok. 50ml przegotowanej zimnej
wody4
żółtka (
jaja przed oddzieleniem
żółtek obowiązkowo należy sparzyć)
pieprz (do smaku, ilość wg uznania)
Wołowinę mielimy w maszynce do
mięsa używając sitka o średnich oczkach. Do
mięsa dodajemy
przyprawę do zup,
wodę i
olej. Całość dokładnie mieszamy i formujemy kulki. Na środku każdej kulki robimy „gniazdko”, w którym umieszczamy
żółtko.
Cebulkę,
ogórki i
pieczarki kroimy w drobną kostkę i układamy na półmisku. Całość posypujemy świeżo zmielonym
pieprzem i skrapiamy
olejem.Można również zrobić tatara w wersji bez
żółtka. Tatara uformowałam za pomocą okrągłej foremki, a jako dodatki wykorzystałam drobno pokrojone:
cebulkę,
korniszony i
pieczarki marynowane. Zapewniam, że smakuje równie wybornie.

Smacznego!